Przypomnia艂am sobie ostatnio moj膮 pierwsz膮 styczno艣膰 z krewetkami. Nie by艂a to mi艂o艣膰 od pierwszego wejrzenia. Jednak z wiekiem zmieniaj膮 nam si臋 nie tylko charaktery, ale te偶 i smaki. Dzisiaj mog臋 powiedzie膰, 偶e krewetki nale偶膮 do moich ulubionych owoc贸w morza.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 500 g oczyszczonych krewetek
- 1 cebulka
- 2-3 z膮bki czosnku
- p臋czek pietruszki
- 100 ml bia艂ego wina
- ok. 50 g mas艂a
- s贸l do smaku
- cytryna
DO DZIE艁A:
- Krewetki op艂ucz i osusz na r臋czniku papierowym.
- Cebulk臋 i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na rozgrzane mas艂o wrzu膰 cebul臋 i czosnek. Zeszklij. Dodaj krewetki i kr贸tko przesma偶.
- Nast臋pnie wlej wino i odparuj na du偶ym ogniu (2-3 minuty). Zdejmij z gazu.
- Pietruszk臋 posiekaj i wrzu膰 na patelni臋. Mo偶esz te偶 doda膰 dodatkow膮 艂y偶k臋 mas艂a, je艣li lubisz mocno ma艣lany smak.
- Gotowe krewetki skrop cytryn膮 i pos贸l do smaku. Krewetki najlepiej smakuj膮 prosto z patelni, podane z makaronem lub z dodatkiem 艣wie偶ego, pszennego pieczywa.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Krewetki op艂ucz i osusz na r臋czniku papierowym.
- Cebulk臋 i czosnek obierz i wrzu膰 do naczynia - rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij warzywa ze 艣cianek naczynia.
- Do naczynia wrzu膰 mas艂o, ustaw 4 minuty / VAROMA / obroty 1. Dodaj krewetki - 1 minuta / 100 stopni / obroty wsteczne.
- Nast臋pnie wlej wino - gotuj 5 minut / temperatura 100 stopni / obroty wsteczne.
- Pietruszk臋 posiekaj i dorzu膰 do naczynia pod koniec gotowania . Mo偶esz te偶 doda膰 dodatkow膮 艂y偶k臋 mas艂a, je艣li lubisz mocno ma艣lany smak.
- Gotowe krewetki skrop cytryn膮 i pos贸l do smaku. Krewetki najlepiej smakuj膮 prosto z patelni, podane z makaronem lub dodatkiem 艣wie偶ego, pszennego pieczywa.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz