maja 10, 2019

⚪️ limonkowe buchty dro偶d偶owe



Ko艅czy艂 si臋 czas dro偶d偶om, kt贸re le偶a艂y w lod贸wce, wi臋c szuka艂am w internecie pomys艂贸w jak je wykorzysta膰. Mia艂am ochot臋 na co艣 nowego, czego jeszcze nie piek艂am. Zainspirowa艂a mnie kole偶anka z grupy kulinarnej na facebooku, kt贸ra pochwali艂a si臋 w艂a艣nie tymi puszystymi dro偶d偶owymi bu艂ami. Korzysta艂a z przepisu ze strony mojewypieki.com . Si臋gn臋艂am i ja do niego, lekko go zmieniaj膮c. Buchty wysz艂y przepyszne. 艢wietnie smakuj膮 na 艣niadanie w towarzystwie miodu lub ulubionego d偶emu, do tego ma艂a czarna lub ciep艂e mleko.... mhmmmm ... jest pysznie!


CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 g m膮ki pszennej
  • 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 280 ml lekko ciep艂ego mleka
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego mas艂a
  • 3 艂y偶ki cukru
  • sk贸rka otarta z 1 limonki
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • oko艂o 2 艂y偶ki roztopionego mas艂a do posmarowania bucht
  • cukier puder

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 przesiej do miski. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie. Wkrusz dro偶d偶e i dodaj 艂y偶k臋 cukru. Zalej odrobin膮 ciep艂ego mleka i odstaw w ciep艂e miejsce, aby dro偶d偶e ruszy艂y (oko艂o 15-20 minut).
  2. W rondelku roztop mas艂o.
  3. Jajko roztrzep widelcem. Do zaczynu dodaj jajko, szczypt臋 soli, pozosta艂膮 cz臋艣膰 mleka i cukru oraz otart膮 sk贸rk臋 z limonki. Zacznij wyrabia膰 ciasto. Po koniec wyrabiania dodawaj cienkim strumieniem roztopione mase艂ko.
  4. Wyrabiaj tak d艂ugo, a偶 ciasto zrobi si臋 elastyczne i zacznie odchodzi膰 od r臋ki. Mo偶esz to zrobi膰 za pomoc膮 robota.
  5. Misk臋 z ciastem przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do podwojenia obj臋to艣ci.
  6. Po tym czasie szybko zagnie膰 ciasto. Podziel je na oko艂o 12-14 r贸wnych kawa艂k贸w i uformuj bu艂eczki. Uk艂adaj jedna obok drugiej (maj膮 si臋 styka膰) w tortownicy wy艂o偶onej papierem i odstaw do ponownego wyro艣ni臋cia. Oczywi艣cie w ciep艂ym miejscu. Buchty powinny zwi臋kszy膰 swoj膮 obj臋to艣膰 dwukrotnie.
  7. Tu偶 przed w艂o偶eniem bu艂eczek posmaruj je roztopionym mas艂em. Piecz w temperaturze 180 stopni (najlepiej termoobieg) przez 25 minut. Po tym czasie wyciagnij buchty z pieca. Po 15-20 minutach wyci膮gnij je z tortownicy i u艂贸偶 na kratce, aby wystyg艂y. 
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia w艂贸偶 mas艂o pokrojone na kawa艂ki i roztop je - 3 minuty / temperatura 70 stopni / obroty 2.
  2. Dodaj do naczynia sk艂adniki w nast臋puj膮cej kolejno艣ci:  mleko, jajo, cukier, dro偶d偶e, m膮k膮, s贸l, otarta sk贸rka z limonki. Ustaw 2 minuty interwa艂.
  3. Ciasto prze艂贸偶 do miski. Je艣li za bardzo si臋 klei do r膮k - nasmaruj je olejem. 
  4. Misk臋 z ciastem przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do podwojenia obj臋to艣ci.
  5. Po tym czasie szybko zagnie膰 ciasto. Podziel je na oko艂o 12-14 r贸wnych kawa艂k贸w i uformuj bu艂eczki. Uk艂adaj jedna obok drugiej (maj膮 si臋 styka膰) w tortownicy wy艂o偶onej papierem i odstaw do ponownego wyro艣ni臋cia. Oczywi艣cie w ciep艂ym miejscu. Buchty powinny zwi臋kszy膰 swoj膮 obj臋to艣膰 dwukrotnie.
  6. Tu偶 przed w艂o偶eniem bu艂eczek posmaruj je roztopionym mas艂em. Piecz w temperaturze 180 stopni (najlepiej termoobieg) przez 25 minut. Po tym czasie wyciagnij buchty z pieca. Po 15-20 minutach wyci膮gnij je z tortownicy i u艂贸偶 na kratce, aby wystyg艂y. 
  7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 








Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger