Przy tych afryka艅skich upa艂ach szukam sposob贸w na szybki i lekki obiad. Nie mam specjalnej ochoty na ciep艂e, syc膮ce obiady. Dlatego przygotowuj臋 ch艂odniki lub sa艂atki. Lubi臋 te, kt贸re nie wymagaj膮 stania przy garnkach i zbytniego zachodu. Tak jest w艂a艣nie w przypadku sa艂atki z br膮zowej soczewicy. Podstaw膮 jest smaczny sos vinegrette, kt贸ry nadaje charakteru daniu.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na sa艂atk臋:
- 1 puszka ugotowanej br膮zowej soczewicy
- 5-6 sztuk zielonych og贸rk贸w gruntowych
- 4 艂y偶ki kapar贸w
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- oliwki - oko艂o 10 sztuk
- gar艣膰 posiekanego koperku
sk艂adniki na sos vinegrette:
- 2 艂y偶ki octu winnego
- 2 艂y偶ki lej膮cego miodu
- 8 艂y偶ek oliwy
- 艂y偶eczka posiekanego koperku
- 2 szczypty soli
- 艣wie偶o mielony pieprz
- 1 z膮bek czosnku
DO DZIE艁A:
- Soczewic臋 prze艂贸偶 na sito i odced藕.
- Og贸rki obierz i pokr贸j w p贸艂plasterki. Czerwon膮 papryk臋 pokr贸j na kawa艂ki podobnej wielko艣ci jak og贸rek. Cebulk臋 drobno posiekaj. Oliwki przekr贸j na p贸艂.
- Czosnek obierz, przeci艣nij przez prask臋. Wszystkie sk艂adniki na vinegrette w艂贸偶 do niedu偶ego s艂oiczka. Zakr臋膰 go i potrz膮saj do czasu, a偶 wszystkie sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋 w jedwabisty sos.
- Warzywa w艂贸偶 do miski. Dodaj sos i przemieszaj. podawaj na 艣wie偶o.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Soczewic臋 prze艂贸偶 na sito i odced藕.
- Og贸rki obierz i pokr贸j w p贸艂plasterki. Czerwon膮 papryk臋 pokr贸j na kawa艂ki podobnej wielko艣ci jak og贸rek. Cebulk臋 drobno posiekaj. Oliwki przekr贸j na p贸艂.
- Czosnek obierz, przeci艣nij przez prask臋.
- Wszystkie sk艂adniki na vinegrette w艂贸偶 do naczynia TM. Ustaw 12 sekund / obroty 3,5.
- Warzywa w艂贸偶 do miski. Dodaj sos i przemieszaj. podawaj na 艣wie偶o.
PORADY:
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz