Spaghetti bolognese kr贸luje w ka偶dej restauracji jako danie w menu dla dzieci. I w sumie wcale si臋 nie dziwi臋, bo jest na prawd臋 przepyszne. A dla mnie jako osoby, kt贸ra przygotowuje obiad, du偶ym plusem tego dania jest 艂atwo艣膰 przygotowania w do艣膰 kr贸tkim czasie. Moja propozycja to przepis na spaghetti z sosem bolo艅skim, kt贸ry podpatrzy艂am w programach Jamie Olievra. Obiad wyszed艂 bardzo smaczny, dlatego dziel臋 si臋 dalej przepisem.
CO POTRZEBUJEMY:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 5-6 plastr贸w w臋dzonego boczku
- oko艂o 450 g mi臋sa mielonego (najlepiej wo艂owego)
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 7 sztuk suszonych pomidor贸w z oleju
- 150 ml czerwonego wina
- 120-150 ml bulionu
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 艂y偶eczka suszonego oregano
- kilka listk贸w 艣wie偶ej bazylii
- s贸l, pieprz
- olej
- parmezan - ok. 50 g
DO DZIE艁A:
- Boczek pokr贸j i podsma偶 na patelni z dodatkiem 3-4 艂y偶ek oleju.
- Cebul臋 i czosnek posiekaj. Wrzu膰 na patelni臋, gdy boczek b臋dzie ju偶 mocno zrumieniony. Dodaj oregano i posiekan膮 bazyli臋. Podsma偶 razem z cebul膮.
- Nast臋pnie dodaj mi臋so mielone. Chwil臋 sma偶, a偶 zbr膮zowieje i dodaj passat臋. Pos贸l. Gdy sos b臋dzie si臋 gotowa膰 dodaj wino i bulion.
- Suszone pomidory pokr贸j na ma艂e kawa艂ki. Kiedy sos zacznie wrze膰 - dodaj je do sosu.
- Gotuj na niedu偶ym ogniu, a偶 sos si臋 zredukuje.
- W mi臋dzyczasie ugotuj makaron - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Gdy sos bolo艅ski b臋dzie g臋sty - dodaj po艂ow臋 startego parmezanu. Drug膮 po艂ow臋 zachowaj do podania.
- Na talerz nak艂adaj porcj臋 makaronu, nast臋pnie porcj臋 sosu bolo艅skiego, a na koniec posyp tartym parmezanem. 艢wie偶y listek bazylii nada uroku daniu :)
Smacznego!
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Cebul臋 przekrojon膮 na 4 cz臋艣ci i czosnek wrzu膰 do naczynia. Posiekaj 4 sekundy / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki.
- Boczek pokr贸j na niedu偶e kawa艂ki. Do naczynia wlej 3-4 艂y偶ki oleju. Dodaj boczek i podsma偶 4 minuty / 100 stopni / obroty 1.
- Wrzu膰 do boczku cebulk臋 i czosnek oraz oregano i bazyli臋. Du艣 4 minuty / temperatura 100 stopni / obroty 1.
- Teraz dodaj mi臋so mielone. Ustaw 10 minut / 100 stopni / obroty 2,5. Po 5 minutach dolej wino.
- Pokr贸j suszone pomidory na ma艂e kawa艂ki i dodaj do naczynia w trakcie gotowania.
- Na koniec wlej passat臋 i bulion. Ustaw 15 minut / 100 stopni / obroty 2,5. Po tym czasie posmakuj sos i dopraw sol膮 oraz pieprzem. Je艣li nie b臋dzie odpowiednio g臋sty - ustaw dodatkowe 10 minut (100 stopni / obroty 2,5), aby si臋 zredukowa艂.
- W mi臋dzyczasie ugotuj makaron - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Po tym czasie dodaj po艂ow臋 startego parmezanu i zamieszaj - 10 sekund / obroty wsteczne 3. Drug膮 po艂ow臋 zachowaj do podania.
- Na talerz nak艂adaj porcj臋 makaronu, nast臋pnie porcj臋 sosu bolo艅skiego, a na koniec posyp tartym parmezanem. 艢wie偶y listek bazylii nada uroku daniu :)
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz