Nie przepadam za robieniem przetwor贸w. Ale kupi艂am troch臋 za du偶o 艣liwek i postanowi艂am je zapakowa膰 w s艂oiki. Przerobi艂am je na d偶em. Smak 艣liwki podkr臋ci艂am cynamonem i wyszed艂 pyszny d偶emik na zim臋. W sumie to nie jestem pewna czy na zim臋, bo ju偶 2 s艂oiczki znikn臋艂y 馃槈
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 kg 艣liwek po wypestkowaniu
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- 500 g cukru 偶eluj膮cego 2:1
DO DZIE艁A:
- 艢liwki oczy艣膰 i wypestkuj. Wrzu膰 do malaksera i rozdrobnij.
- Owoce prze艂贸偶 do rondla. Gotuj, mieszaj膮c. Trzeba uwa偶a膰, 偶eby 艣liwki nie przywar艂y. Dodaj cukier i cynamon po jakich艣 15 minutach.
- Gotuj dalej przez oko艂o 20-30 minut.
- Nast臋pnie prze艂贸偶 d偶em do wyparzonych s艂oik贸w, zakr臋膰 i wstaw od razu do zimnego piekarnika. W艂膮cz piekarnik - Czas 25 minut, temperatura 100 stopni. Czas 25 minut obejmuje czas nagrzewania si臋 piekarnika i pasteryzacji.
- Po tym czasie pozostaw s艂oiki z d偶emem w piekarniku, a偶 do ostygni臋cia.
- Z podanej porcji wychodzi oko艂o 5-6 ma艂ych s艂oiczk贸w.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- 艢liwki oczy艣膰 i wypestkuj. Wrzu膰 do naczynia owoce oraz cynamon i rozdrobnij - 10 sekundy / obroty 6.
- Dodaj cukier i gotuj 30 minut / obroty 2. Na pokrywie postaw koszyczek, aby nie pryska艂o.
- Nast臋pnie prze艂贸偶 d偶em do wyparzonych s艂oik贸w, zakr臋膰 i wstaw od razu do zimnego piekarnika. W艂膮cz piekarnik - Czas 25 minut, temperatura 100 stopni. Czas 25 minut obejmuje czas nagrzewania si臋 piekarnika i pasteryzacji.
- Po tym czasie pozostaw s艂oiki z d偶emem w piekarniku, a偶 do ostygni臋cia.
- Z podanej porcji wychodzi oko艂o 5-6 ma艂ych s艂oiczk贸w.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz