Zup臋 krem z zielonego og贸rka przygotowuj臋 z regu艂y w lecie. Og贸rki s膮 wtedy najbardziej soczyste, a sama zupa lekka i idealna na ciep艂e dni. Tak naprawd臋 zupa wymaga tylko kilku sk艂adnik贸w. Jest smaczna i nadaje si臋 r贸wnie偶 na lunch do pracy. Mo偶na j膮 podawa膰 z grzankami, groszkiem ptysiowym albo bez 偶adnych dodatk贸w. Czy ju偶 jedli艣cie zup臋 krem z zielonego og贸rka?
CO POTRZEBUJEMY:
- 0,5 kg zielonych og贸rk贸w
- 100 g serka topionego (najlepiej 艣mietankowego)
- p贸艂 cebuli
- 3 z膮bki czosnku
- 3-4 czubate 艂y偶ki domowej bulionetki (przepis na bulionetk臋 znajdziesz TUTAJ) lub 3-4 bio kostki roso艂owe
- 6 艂y偶eczek m膮ki ziemniaczanej
- 1,4 litra wody
- 100 ml 艣mietany 18%
DO DZIE艁A:
- Og贸rki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebul臋 drobno posiekaj, czosnek przeci艣nij przez prask臋.
- Do garnka w艂贸偶 starte og贸rki, cebulk臋, czosnek i serek topiony, bulionetk臋 i m膮k臋 ziemniaczan膮. Zamieszaj widelcem, aby wszystkie sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y. Zalej wod膮 i postaw na gazie, aby zupa si臋 zagotowa艂a.
- Zup臋 gotuj oko艂o 5 minut. Nast臋pnie dodaj 艣mietan臋, zamieszaj 艂y偶k膮 i zblenduj na krem. Zupa jest gotowa.
Smacznego!
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶: og贸rki, cebulk臋, czosnek, serek topiony, bulionetk臋 i m膮k臋 ziemniaczan膮. Ustaw 5 sekund / obroty 5.
- Do naczynia wlej wod臋 i gotuj 10 minut / 100 stopni / obroty 3.
- Po tym czasie dodaj 艣mietan臋 i zmiksuj ca艂o艣膰 przytrzymuj膮c miark臋. Ustaw 4 sekundy / obroty 4, nast臋pnie 10 sekund / obroty 8-10. Zupa jest gotowa.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz