września 16, 2019

💜 knedle ze śliwkami w chrupiącej kruszonce cynamonowej


przepis na knedle

To jest właśnie ten czas, kiedy ze straganów wylewają się kolorowe warzywa i owoce. Moje ukochane śliwki przerobiłam już w tym roku na dżemik z cynamonem, ale nie może przecież zabraknąć tak sezonowego obiadu jakim są knedelki ze śliwkami. Co prawda domownicy nie przepadają za słodkimi obiadami, więc aby pogodzić wszystkich trzeba mi było przygotować alternatywę. Ale nic to! Dostali knedle nadziane mięsem i też było mniam! Przepis na mięsne knedelki dodam w oddzielnym poście.

CO POTRZEBUJEMY:

  • śliwki
  • około 600 g ziemniaków (ważonych surowych)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
składniki na posypkę:
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g cukru
  • 120-150 g bułki tartej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu


DO DZIEŁA:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu rozgnieć je praską. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Twaróg zmiel w maszynce do mięsa. Ewentualnie możesz rozgnieść go praską do ziemniaków.
  3. Każdą śliwkę nadkrój i usuń pestkę. Chodzi o to, aby śliwki nie rozkrajać na 2 połówki, tylko aby wyjąć pestkę i aby połówki śliwek pozostały nadal złączone. To znacznie ułatwi lepienie knedli.
  4. W dużym garnku wstaw wodę, aby zagotowała się w międzyczasie. Może dodać łyżkę oleju.
  5. Mąkę przesiej. Wyłóż ostudzone ziemniaki, twaróg, wbij jajko i sypnij delikatnie solą. Zagnieć ciasto. W razie potrzeby podsyp dodatkową porcją mąki.
  6. Odrywaj po kawałku ciasta. Rozpłaszcz na dłoni. Na środku połóż śliwkę i zlep ciasto wokoło. Na koniec nadaj kształt knedelka i połóż na desce oprószonej mąką.
  7. Knedle wrzucaj ostrożnie do wrzącej wody. Delikatnie zamieszaj po dnie, aby nie przywarły. Gotuj 5 minut od czasu wypłynięcia.
  8. KRUSZONKA: 
    • Roztop na patelni masło. Dodaj olej. Gdy tłuszcze się połączą wsyp bułkę tartą, wymieszaj i dosyp cukier oraz cynamon. 
    • Krótko przesmaż i odstaw.
  9. Knedle po ugotowaniu obtocz w cynamonowej kruszonce. Podawaj od razu. Mozna dodatkowo zaserwować łyżkę śmietany.
  10. Z podanego przepisu wychodzi około 25 sztuk knedli. 

THERMOMIX DO DZIEŁA:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu włóż je do naczynia i zmiksuj 6 s / obroty 4. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
  2. Każdą śliwkę nadkrój i usuń pestkę. Chodzi o to, aby śliwki nie rozkrajać na 2 połówki, tylko aby wyjąć pestkę i aby połówki śliwek pozostały nadal złączone. To znacznie ułatwi lepienie knedli.
  3. Do czystego naczynia wsyp mąkę i twaróg - wymieszaj 10 sekund / obroty 3. Następnie dodaj twaróg, jajko i sól i znów wymieszaj 20 sekund / obroty 4. Wyłóż na blat posypany mąką.
  4. W dużym garnku wstaw wodę, aby zagotowała się w międzyczasie. Może dodać łyżkę oleju.
  5. Odrywaj po kawałku ciasta. Rozpłaszcz na dłoni. Na środku połóż śliwkę i zlep ciasto wokoło. Na koniec nadaj kształt knedelka i połóż na desce oprószonej mąką.
  6. Knedle wrzucaj ostrożnie do wrzącej wody. Delikatnie zamieszaj po dnie, aby nie przywarły. Gotuj 5 minut od czasu wypłynięcia.
  7. KRUSZONKA: 
    • Roztop na patelni masło. Dodaj olej. Gdy tłuszcze się połączą wsyp bułkę tartą, wymieszaj i dosyp cukier oraz cynamon. 
    • Krótko przesmaż i odstaw.
  8. Knedle po ugotowaniu obtocz w cynamonowej kruszonce. Podawaj od razu. Mozna dodatkowo zaserwować łyżkę śmietany.
  9. Z podanego przepisu wychodzi około 25 sztuk knedli. 
seznowe obiady

knedle

knedle

1 komentarz :

  1. Pysznie! Trudno się oprzeć, trochę w tym pracy jest, ale na pewno smak wynagradza trudy !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger