Miody MANUKA to dla mnie nowo艣膰. Zg艂臋bi艂am wiedz臋 na ich temat i musz臋 przyzna膰, 偶e jestem zachwycona nie tylko ich smakiem, ale te偶 pochodzeniem i w艂a艣ciwo艣ciami jakimi si臋 odznaczaj膮.
CZYM JEST MI脫D MANUKA?
Niech Was nie przera偶a s艂owo MANUKA. Wiem, 偶e brzmi jak jakie艣 szama艅skie zakl臋cie, ale to tylko okre艣lenie krzewu herbacianego, kt贸ry ro艣nie w Nowej Zelandii. Miody s膮 pozyskiwane z tych偶e w艂a艣nie ro艣lin. To dzi臋ki nim mi贸d posiada swoje niezwyk艂e w艂a艣ciwo艣ci.
Miody MANUKA ze wzgl臋du na swoj膮 cen臋 niestety doczeka艂y si臋 podr贸bek. Czym zatem si臋 wyr贸偶niaj膮? Przede wszystkim:
- Pochodz膮 tylko z teren贸w Nowej Zelandii.
- S膮 to miody jednorodne – oznacza to, 偶e pszczo艂y wytwarzaj膮 go jedynie z nektaru, kt贸ry zebra艂y z drzewa herbacianego.
- W swoim sk艂adzie posiadaj膮 bakteriob贸jczy methylglyoxal. Ten sk艂adnik oznaczany jest na opakowaniach skr贸tem MGO, np. 100+, 400+ Jest to warto艣膰 przyj臋ta dla kilograma miodu i okre艣la jego minimalne st臋偶enie. Nasze rodzime miody nie powstydz膮 si臋 w swoim sk艂adzie tego sk艂adnika. Musz臋 jednak zaznaczy膰, 偶e jego st臋偶enie jest w nich znikome.
- Okres produkcji jest 艣ci艣le zwi膮zany z okresem kwitnienia krzew贸w herbacianych MANUKA
- Miody MANUKA posiadaj膮 aromatyczny zapach oraz charakterystyczny smak, cz臋sto okre艣lany jako ziemisty, wrzosowy, mineralny i delikatnie gorzkawy.
- Ka偶dy mi贸d posiada certyfikat, kt贸ry mo偶na sprawdzi膰 na stronie internetowej miod贸w manuka.
W艂a艣ciwo艣ci miod贸w MANUKA
Wszystkie miody posiadaj膮 w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne, np. przy przezi臋bieniu stosuje si臋 mi贸d lipowy, poniewa偶 oddzia艂ywuje na g贸rne drogi oddechowe. Z kolei mi贸d akacjowy poleca si臋 na uspokojenie i wzmocnienie organizmu, a nasz najbardziej popularny polski mi贸d czyli rzepakowy jest najlepszy na w膮trob臋, drogi 偶贸艂ciowe i serce. Mi贸d gryczany z kolei odtruwa, wspomaga uk艂ad kr膮偶enia i w膮trob臋. Mo偶na tak wymienia膰 jeszcze d艂ugo, bo ile ro艣lin tyle mo偶liwych miod贸w. A wi臋c czym nas zaskoczy mi贸d MANUKA?
-Manuka charakteryzuj膮 si臋 dzia艂aniem antybakteryjnym i antyseptycznym. Odpowiada za to st臋偶enie MGO. W艂a艣nie ten sk艂adnik zapobiega rozwojowi drobnoustroj贸w. Im wy偶sze st臋偶enie MGO tym silniejsze dzia艂anie posiada mi贸d. S膮 zatem 偶ywno艣ci膮, kt贸ra przyczynia si臋 do wzmocnienia odporno艣ci naszego organizmu.
Miody Manuka wspomagaj膮 tak偶e leczenie chor贸b uk艂adu pokarmowego. Jest to dodatkowe wsparcie przy wrzodach 偶o艂膮dka, zaburzeniach trawienia, zespole jelita dra偶liwego, a nawet nadkwasocie czy refluksie.
Maorysi odkryli tak偶e, 偶e rany na sk贸rze i owrzodzenia goj膮 si臋 du偶o szybciej, gdy stosuje si臋 ok艂ady z miodu. Producenci kosmetyk贸w skorzystali z tego odkrycia. Na rynku mo偶na znale藕膰 kremy na tr膮dzik, kt贸re w swoim sk艂adzie posiadaj膮 w艂a艣nie mi贸d MANUKA.
Jak stosowa膰 mi贸d MANUKA
Zaleca si臋 profilaktyczne stosowanie miod贸w MANUKA, dziennie 2 do 3 艂y偶eczek w dowolnej formie. Mo偶na rozpu艣ci膰 go w letniej wodzie i wypi膰, zje艣膰 na 艣niadanie z owsiank膮 lub z pieczywem. Wa偶ne, aby pami臋ta膰, 偶e wszystkie miody trac膮 swje dobroczynne w艂a艣ciwo艣ci w temperaturze powy偶ej 40 stopni. Dlatego je艣li chcecie pos艂odzi膰 herbat臋 miodem, poczkajcie, a偶 wystygnie.
W trakcie choroby poleca si臋 mi贸d z wy偶szym st臋偶eniem MGO czyli MGO 400+ lub 550+.
Nale偶y pami臋ta膰, 偶e mi贸d pomimo swoich cennych w艂a艣ciwo艣ci posiada wysok膮 kaloryczno艣膰. Nie powinny go przyjmowa膰 osoby choruj膮ce na cukrzyc臋. Ma艂e dzieci do 2 roku 偶ycia oraz osoby uczulone na produkty pszczele nie powinny je艣膰 miod贸w, w tym MANUKA, z uwagi na mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia alergii.
Ceny miod贸w s膮 uzale偶nione od st臋偶enia substancji methylglyoxal. Przyk艂adowe ceny znajdziecie poni偶ej w linkach:
MANUKA 30+
Mi贸d 250 g – link do miod贸w MGO 30+
Mi贸d 500 g – link do miod贸w MGO 30+
MANUKA 100+
Mi贸d 250 g – link do miod贸w MGO 100+
Mi贸d 500 g – link do miod贸w MGO 100+
MANUKA 400+
Mi贸d 250 g – link do miod贸w MGO 400+
Mi贸d 500 g – link do miod贸w MGO 400+
Mi贸d MANUKA smakuje mi tak bardzo, 偶e najch臋tniej wyjadam go 艂y偶eczk膮 ze s艂oika. Ale ostatnio nasz艂a nas ochota na gofry. Posmarowa艂am je w艂a艣nie miodem manuka i powiem Wam, 偶e to by艂 strza艂 w dziesi膮tk臋. Poni偶ej znajdziecie przepis na miodowe gofry gryczane.
CO POTRZEBUJEMY:
- mi贸d Manuka np. MGO 100+
Sk艂adniki sypkie:
- 1 szklanka m膮ki gryczanej (oko艂o 160 g)
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- ½ 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- 2 艂y偶ki cukru trzcinowego
Sk艂adniki mokre:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (150 g)
- ½ szklanki mleka (110 g)
- 1 jajko
- oko艂o 3 艂y偶ki oleju rzapakowego do smarowania gofrownicy
DO DZIE艁A:
- Wszystkie sypkie sk艂adniki wsyp do miski i wymieszaj
- Dodaj mokre sk艂adniki i zmiksuj na jednolit膮 mas臋. Odstaw na p贸艂 godziny.
- Gofrownic臋 posmaruj olejem i piecz gofry.
- Ciep艂e gofry smaruj miodem i jedz ze smakiem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do naczynia: najpierw suche, nast臋pnie mokre. Zmiksuj 12 sekund / obroty 4,5.
- Odstaw na p贸艂 godziny.
- Gofrownic臋 posmaruj olejem i piecz gofry.
- Ciep艂e gofry smaruj miodem i jedz ze smakiem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz