Sama ju偶 nie wiem, gdzie po raz pierwszy ujrza艂am tego 艂ososia, ale od razu wiedzia艂am, 偶e musz臋 go przygotowa膰. GRAVLAX to surowy 艂oso艣 zamarynowany w soli i cukrze. Dzi臋ki temu 艣cina si臋 bia艂ko i po 24 godzinach mamy gotow膮 przek膮sk臋. Osobi艣cie trzymam go w marynacie troch臋 d艂u偶ej 2-3 dni i jest w贸wczas rewelacyjny. Je艣li jeste艣 "ryboszem" gravlax podbije twoje serce.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 700-800 g surowego 艂ososia
- 400 g grubej soli morskiej
- 200 g cukru trzcinowego
- 35 ziaren ziela angielskiego
- 35 ziaren ja艂owca
- 15 ziaren pieprzu r贸偶owego
- koperek - oko艂o 3 szklanki posiekanego koperku
DO DZIE艁A:
- Ziarna ja艂owca, ziela angielskiego i pieprzu rozgnie膰 w mo藕dzierzu.
- Do miski wsyp s贸l, cukier, koper oraz zmia偶d偶one przyprawy. Wymieszaj.
- Przygotuj naczynie, w kt贸rym 艂oso艣 zmie艣ci si臋 na p艂asko. Na dno naczynia wysyp 1/4 soli. Po艂贸偶 艂ososia sk贸r膮 do do艂u i przysyp go pozosta艂膮 sol膮 z przyprawami i koprem.
- Naczynie szczelnie zakryj i wstaw do lod贸wki, najlepiej na 48 godzin. Po tym czasie odlej wod臋 i oczy艣膰 艂ososia z marynaty.
- Gravlax jest gotowy. Mo偶esz go posypa膰 艣wie偶膮 porcj膮 koperku. Najlepiej kroi膰 go pod skosem i podawa膰 na desce. Jadamy te偶 go na obiad z ziemniakami w mundurkach i sosem czosnkowym. Pycha!
Ile i w jaki spos贸b mo偶na przechowywa膰 takiego 艂ososia?
OdpowiedzUsu艅艁ososia trzymam oczywi艣cie w lod贸wce, zawini臋ty w foli臋 aluminiow膮. U nas le偶akowa艂 oko艂o tygodnia.
Usu艅