W tym roku zebrali艣my najwi臋cej grzyb贸w w naszym dotychczasowym dorobku. Pierwszy raz zbiory wystarczy艂y na suszenie, zup臋 grzybow膮, sos i jeszcze na dzisiejsze zapiekanki. Totalna rozpusta grzybowa. W domu rozchodzi si臋 zapach grzyb贸w i czu膰 ju偶 jesienn膮 aur臋. Ale ja to lubi臋.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 2-3 l wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- oko艂o 1 kg ziemniak贸w
- niedu偶y kawa艂ek selera
- lubczyk (4-5 ga艂膮zek)
- 5 ziarenek ja艂owca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 li艣cie laurowe
- 1 艂y偶ka domowej bulionetki (przepis na bulionetk臋) - opcjonalnie
- oko艂o 1 kg le艣nych grzyb贸w
- 1-2 cebule
- 100g mas艂a
- s贸l i pieprz
DO DZIE艁A:
- Wod臋 wlej do garnka. Przykryj i postaw na kuchence, aby zagotowa膰.
- Obierz marchew, pietruszk臋, seler i ziemniaki. Ziemniaki i seler pokr贸j w kostk臋, a marchewk臋 i pietruszk臋 w plasterki. Do garnka z wod膮 dodaj pokrojone warzywa, lubczyk oraz ziele angielskie, li艣膰 laurowy, ja艂owiec oraz bulionetk臋 *opcjonalnie.
- Cebul臋 obierz ze sk贸rki i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej mas艂o i przesma偶 cebul臋. Po kilku minutach dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Sma偶 +/- 15 minut-20 minut tak, aby woda odparowa艂a.
- Gdy warzywa si臋 ugotuj膮 i b臋d膮 mi臋kkie dodaj do zupy grzyby. Pos贸l i popieprz do smaku
- Opcjonalnie je艣li chcesz, mo偶esz doda膰 gar艣膰 makaronu. Ja doda艂am niedu偶o takich zwyk艂ych nitek jak do roso艂u.
- Podawaj z 艂y偶k膮 艣mietany na ka偶dym talerzu i posyp pietruszk膮 lub koperkiem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz