Je艣li kto艣 z moich czytelnik贸w mia艂by ochot臋 przygotowa膰 rolady z kluseczkami 艣l膮skimi i czerwon膮 kapust膮, to znalaz艂by na blogu przepisy na wszystko poza w艂a艣nie t膮 kapust膮. Dlatego dzi艣 nadrabiam zaleg艂o艣ci i publikuj臋 dla Was moj膮 propozycj臋 przygotowania czerwonej kapusty - prost膮 i smaczn膮.
CO POTRZEBUJEMY:
- 0,5 kg czerwonej kapusty
- 1 du偶a cebula
- 3/4 szklanki wody (150g)
- oko艂o 20 ml soku z cytryny
- 30 g mas艂a
- 1-2 艂y偶ki oleju
- 1 艂y偶ka domowej vegety - tutaj znajdziesz przepis K L I K
- oko艂o 1 艂y偶eczka cukru
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 li艣cie laurowe
- s贸l i pieprz mielony do smaku
DO DZIE艁A:
- Kapust臋 poszatkuj. W艂贸偶 do garnka, zalej wod膮. Dodaj przyparawy: veget臋, s贸l, cukier, pieprz, ziele angielskie i li艣膰 laurowy. Gotuj 20 minut, mieszaj膮c od czasu do czasu.
- Po nastawieniu kapusty posiekaj cebul臋 w kosteczk臋. Zeszklij na patelni na oleju i od razu dodaj do kapusty, kt贸r膮 nastawi艂a艣. Zamieszaj.
- Po 20 minutach wrzu膰 mase艂ko oraz wlej sok z cytryny. Gotuj kolejne kilka minut (4-5 minut).
- Modr膮 kapust臋 podawaj na ciep艂o, najlepiej pasuje do rolad i klusek 艣l膮skich.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Kapust臋 pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. W艂贸偶 do naczynia i rozdrobnij - 5 sekund / obroty 5. Prze艂贸偶 do miski.
- Nast臋pnie do naczynia w艂贸偶 przekrojon膮 na p贸艂 cebul臋. Rozdrobnij 3 s / obroty 5. Teraz zgarnij kopystk膮 cebulk臋 na dno naczynia, dolej oleju i poddu艣 przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
- Po tym czasie dodaj kapust臋, wlej wod臋, wsyp przyprawy: veget臋, s贸l, cukier, pieprz, ziele angielskie i li艣膰 laurowy. Gotuj 20 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 2.
- Na koniec wrzu膰 do naczynia mase艂ko oraz wlej sok z cytryny. Gotuj kolejne 4 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 2.
- Modr膮 kapust臋 podawaj na ciep艂o, najlepiej pasuje do rolad i klusek 艣l膮skich.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz