Kiedy nadchodzi czas przygotowa艅 do Bo偶ego Narodzenia lubi臋 inspirowa膰 si臋 wypiekami w ma艂ych cukierniach. Mo偶na w贸wczas podziwia膰 prawdziwe 艣wi膮teczne arcydzie艂a. Wchodz臋 do takiej lokalnej cukierni, a tam witryna cukiernicza wype艂niona fiku艣nymi ciasteczkami w kszta艂tach przypominaj膮cych renifery, ba艂wanki albo elfy. S膮 te偶 wykwintne ciasta. Serniki, pierniki czy bezy wyeksponowane w witrynie cukierniczej m贸wi膮 wprost - ZJEDZ MNIE. Zawsze po takiej wycieczce nachodzi mnie ch臋膰 do domowego pichcenia. Ale zanim si臋 do tego zabior臋, lubi臋 mie膰 swoje domowe dodatki jak cukier waniliowy (tutaj znajdziesz przepis) czy przypraw臋 do pierniczk贸w w艂asnej produkcji. Dzi艣 dziel臋 si臋 moim przepisem na pachn膮c膮 go藕dzikami i cynamonem przypraw臋 korzenn膮.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 艂y偶ka go藕dzik贸w
- 4 艂y偶eczki cynamonu
- 1 艂y偶eczka ziela angielskiego
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu
- 1/2 艂y偶eczki ziaren kolendry
- 1 艂y偶eczka ga艂ki muszkatu艂owej
- 1 艂y偶eczka kardamonu mielonego
- 1 艂y偶eczka mielonego imbiru
- 2-3 gwiazdki any偶u
- 1 艂y偶ka kakao (mo偶na pomin膮膰)
- 1 艂y偶ka cukru pudru (mo偶na pomin膮膰)
DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do m艂ynka do kawy i zmiel. Je艣li nie masz m艂ynka - ut艂ucz przyprawy w mo藕dzierzu.
- Gotow膮 przypraw臋 korzenn膮 w艂贸偶 do szczelnie zamykanego s艂oiczka.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do naczynia i zmiel - 30 sekund obroty 10. Osobi艣cie lubi臋, aby przyprawa by艂a mocno zmielona, prawie na puder, dlatego przed艂u偶am czynno艣膰 mielenia.
- Gotow膮 przypraw臋 korzenn膮 w艂贸偶 do szczelnie zamykanego s艂oiczka.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz