W moim rodzinnym domu przygotowania do Bo偶ego Narodzenia rozpoczyna艂y si臋 od pieczenia ciasteczek. Moja mama to prawdziwa mistrzyni pierniczk贸w i wszelakiej ma艣ci smako艂yk贸w. Z wielkim sentymentem wspominam ciasteczka w kszta艂cie orzeszk贸w wypiekane w specjalnej patelni. Siedzia艂y艣my wieczorami, 艣piewaj膮c nie艣mia艂o kol臋dy i szykuj膮c si臋 do ulubionych 艣wi膮t. Do dzi艣 piel臋gnuj臋 tradycj臋 ciasteczkow膮 w swoim domu. Ale przyznaj臋, 偶e zamarzy艂 mi si臋 te偶 tort. Taki okaza艂y, udekorowany i艣cie bo偶onarodzeniowo. Wi臋c jest i on. Je艣li zmienicie dekoracj臋 to b臋dzie stanowi膰 艣wietny pomys艂 jako prezent na chrzest lub urodziny.
CO POTRZEBUJEMY:
Sk艂adniki na biszkopt (rzucany):
- 5 jaj
- 3/4 szklanki m膮ki pszennej (100 g)
- 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej (40 g)
- 3/4 szklanki cukru (120 g)
Sk艂adniki na mas臋:
- 500 g serka mascarpone
- 600 ml 艣mietanki o zawarto艣ci t艂uszczu 36%
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- Sok z po艂owy cytryny
Sk艂adniki do ponczu:
- Sok z pomara艅czy 1/2 szklanki
- 1/2 szklanki wody
Pozosta艂e:
- Wafelki w w bia艂ej czekoladzie (u mnie piernikowe)
- Ulubiona czekolada
- Ga艂膮zki sosny do dekoracji
DO DZIE艁A:
BISZKOPT
- Wszystkie sk艂adniki na biszkopt wyci膮gnij z lod贸wki oko艂o godzin臋 przed rozpocz臋ciem pieczenia, aby mia艂y temperatur臋 pokojow膮.
- Obie m膮ki przesiej do miski.
- Bia艂ka oddziel od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋 w drugiej misce.
- Teraz dodawaj cukier po 艂y偶ce nie przerywaj膮c ubijania. Gdy sko艅czy si臋 cukier, dodawaj 偶贸艂tka, r贸wnie偶 ci膮gle ubijaj膮c. Na koniec dodaj m膮k臋 i delikatnie (ju偶 bez miksera) wmieszaj m膮k臋. Najlepiej u偶yj do tego silikonowej szpatu艂ki.
- W艂膮cz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.
- Tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm wy艂贸偶 papierem (tylko samo dno), bok贸w tortownicy nie smarujemy.
- Przelej mas臋 biszkoptow膮 do tortownicy, wyr贸wnaj na wierzchu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut. Sprawd藕 patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. W razie w膮tpliwo艣ci, piecz kolejne 5 minut.
- Po tym czasie wyci膮gnij gor膮cy biszkopt z piekarnika. Z wysoko艣ci kolan (oko艂o 30 cm) upu艣膰 tortownic臋 z biszkoptem w 艣rodku na pod艂og臋. Nast臋pnie odstaw biszkopt do piekarnika, uchyl drzwiczki i wystud藕.
- Kiedy biszkopt b臋dzie wystudzony oddziel no偶em jego boki od 艣cianki tortownicy i przekr贸j na 3 blaty.
KREM:
- Sch艂odzony serek mascarpone oraz 艣mietank臋 w艂贸偶 do miski i ubij, a偶 do otrzymania g臋stego kremu.
- Nast臋pnie dodaj cukier puder. Zacznij miksowa膰 i powoli dolewa膰 sok z cytryny.
SK艁ADANIE TORTA:
- Wymieszaj wod臋 i sok do nas膮czania.
- Na paterze po艂贸偶 pierwszy blat. Nas膮cz go ponczem. Posmaruj 1/3 kremu i po艂贸偶 kolejny blat. Wykonaj te same czynno艣ci: nas膮czanie i smarowanie kremem. Po艂贸偶 trzeci - ostatni blat i r贸wnie偶 go nas膮cz. Pozosta艂ym kremem wyko艅cz tort. Otynkuj g贸r臋 oraz boki.
- Nast臋pnie „postaw” dooko艂a torta wafelki (popro艣 kogo艣 z rodziny o pomoc) i zawi膮偶 wst膮偶k臋. Na g贸rze pokrusz wafelki oraz zetrzyj czekolad臋. Wyko艅cz kilkoma ga艂膮zkami sosny.
- Tort mo偶na urozmaici膰 d偶emem porzeczkowym. Ka偶dy blat po nas膮czeniu posmaruj d偶emem i nast臋pnie kremem - na dw贸ch pierwszych blatach. M贸j m膮偶 nie lubi ciast z owocami, dlatego u nas tego etapu nie by艂o.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
BISZKOPT
- Wszystkie sk艂adniki na biszkopt wyci膮gnij z lod贸wki oko艂o godzin臋 przed rozpocz臋ciem pieczenia, aby mia艂y temperatur臋 pokojow膮.
- Obie m膮ki przesiej do miski.
- Bia艂ka oddziel od 偶贸艂tek. Za艂贸偶 motylek. Bia艂ka wlej do naczynia i ubij 3 minuty / obroty 4.
- Teraz ustaw 5 minut / obroty 4 i dodawaj po 艂y偶ce cukru. Gdy sko艅czy si臋 cukier, dodawaj 偶贸艂tka. Nie spiesz si臋 z dodawaniem cukru i 偶贸艂tek. Niech ciasto si臋 napowietrzy, dzi臋ki czemu b臋dzie pulchne.
- Na koniec dodaj m膮k臋 i delikatnie j膮 wmieszaj 30 sekund / obroty 2.
- W艂膮cz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.
- Tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm wy艂贸偶 papierem (tylko samo dno), bok贸w tortownicy nie smarujemy.
- Przelej mas臋 biszkoptow膮 do tortownicy, wyr贸wnaj na wierzchu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut. Sprawd藕 patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. W razie w膮tpliwo艣ci, piecz kolejne 5 minut.
- Po tym czasie wyci膮gnij gor膮cy biszkopt z piekarnika. Z wysoko艣ci kolan (oko艂o 30 cm) upu艣膰 tortownic臋 z biszkoptem w 艣rodku na pod艂og臋. Nast臋pnie odstaw biszkopt do piekarnika, uchyl drzwiczki i wystud藕.
- Oddziel no偶em jego boki od 艣cianki tortownicy i przekr贸j na 3 blaty.
KREM
- Je艣li masz mo偶liwo艣膰 - w艂贸偶 naczynie TM na p贸艂 godziny przed wykonaniem kremu do zamra偶arki lub lod贸wki. Dzi臋ki temu krem dobrze si臋 ubije.
- Sch艂odzon膮 艣mietan臋 umie艣膰 w naczyniu i ubij przy u偶yciu motylka 1 minuta / obroty 4.
- Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i ubij 30 sekund / obroty 4.
- Na koniec ustaw 30 sekund / obroty 4 i przez otw贸r w pokrywie wlej sok z cytryny cieniutkim strumieniem.
SK艁ADANIE TORTA:
- Wymieszaj wod臋 i sok do nas膮czania.
- Na paterze po艂贸偶 pierwszy blat. Nas膮cz go ponczem. Posmaruj 1/3 kremu i po艂贸偶 kolejny blat. Wykonaj te same czynno艣ci: nas膮czanie i smarowanie kremem. Po艂贸偶 trzeci - ostatni blat i r贸wnie偶 go nas膮cz. Pozosta艂ym kremem wyko艅cz tort. Otynkuj g贸r臋 oraz boki.
- Nast臋pnie „postaw” dooko艂a torta wafelki (popro艣 kogo艣 z rodziny o pomoc) i zawi膮偶 wst膮偶k臋. Na g贸rze pokrusz wafelki oraz zetrzyj czekolad臋. Wyko艅cz kilkoma ga艂膮zkami sosny.
- Tort mo偶na urozmaici膰 d偶emem porzeczkowym. Ka偶dy blat po nas膮czeniu posmaruj d偶emem i nast臋pnie kremem - na dw贸ch pierwszych blatach. M贸j m膮偶 nie lubi ciast z owocami, dlatego u nas tego etapu nie by艂o.
Pi臋kny i cudnie udekorowany tort :) Naturalnie si臋 prezentuje..
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 馃槝 uwielbiam Bo偶e Narodzenie. Chcia艂am, aby dekoracja by艂a mocno zwi膮zana z tym 艣wi臋tem ... i chyba mi si臋 uda艂o 馃槉
Usu艅