Chyba nie znam osoby, kt贸ra nie lubi艂aby sa艂atki jarzynowej. Owszem - co dom, to inny tajny sk艂ad, ale zawsze baz膮 s膮 gotowane ziemniaki i marchewka oraz kiszone og贸rki. Tak jest te偶 w przepisie na past臋 do chleba o smaku sa艂atki jarzynowej. Co ciekawe zrobi艂am j膮 bez majonezu, bez dodatku jajek i tym sposobem mog膮 skorzysta膰 z przepisu r贸wnie偶 weganie. Serdecznie zapraszam.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 艣rednie ziemniaki
- 1 spora marchewka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
- 2 og贸rki kiszone
- 5 艂y偶ek soku z og贸rk贸w kiszonych (ostateczn膮 ilo艣膰 dostosuj do konsystencji)
- 2 艂y偶ki p艂atk贸w dro偶d偶owych
- 1 z膮bek czosnku
- 2 艂y偶eczki soku z cytryny
- s贸l i pieprz do smaku
DO DZIE艁A:
- Ziemniaki i marchewk臋 obierz i ugotuj do mi臋kko艣ci. Odstaw, aby warzywa wystyg艂y.
- Czosnek obierz i przeci艣nij przez prask臋.
- W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki do naczynia i zblenduj na g艂adk膮 mas臋.
- W艂贸偶 do s艂oiczka i trzymaj w lod贸wce.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wlej wod臋 - oko艂o 1/3 naczynia. Ziemniaki i marchew u艂贸偶 na przystawce. Ustaw VAROMA / 40 minut i ugotuj warzywa do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie odstaw, aby wystyg艂y.
- Czosnek obierz i przeci艣nij przez prask臋.
- W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki do naczynia i zblenduj na g艂adk膮 mas臋 - 20 sekund / obroty 4 (zwi臋kszaj膮c do 8).
- Zgarnij past臋 ze 艣cianek naczynia. Sprawd藕 konsystencj臋 i w razie potrzeby powt贸rz miksowanie.
- W艂贸偶 do s艂oiczka i trzymaj w lod贸wce.
Wygl膮da bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsu艅