Babka to takie ciacho, kt贸re wychodzi ka偶demu. Aczkolwiek cytrynowa ma to do siebie, 偶e lubi si臋 obrazi膰 i upiec na przek贸r z zakalcem. No c贸偶, ze wzgl臋du na smak ja si臋 nie obra偶am i piek臋. Chocia偶 zakalec kiedy艣 mi wyszed艂 pi臋kny ;) ale generalnie babka wychodzi 艣wietna i w smaku i w wygl膮dzie.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 120g mas艂a
- 120 g cukru pudru
- 1 艂y偶eczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 200g m膮ki pszennej
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- otarta sk贸rka z 1 cytryny
- 3 艂y偶ki soku z cytryny
sk艂adniki na lukier:
- 10 艂y偶ek cukru pudru
- 3 艂y偶ki soku z cytryny
pozosta艂e:
- pistacje
DO DZIE艁A:
- Sekretem babki cytrynowej bez zakalca jest przygotowanie wszystkich sk艂adnik贸w wcze艣niej. Dlatego wyjmij i odwa偶 poszczeg贸lne sk艂adniki oko艂o godzin臋 wcze艣niej przed pieczeniem.
- W misce zmieszaj m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.
- Nastaw piekarnik, aby nagrza艂 si臋 do temperatury 170 stopni.
- W drugiej misce utrzyj mas艂o z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mo偶esz to zrobi膰 mikserem. Kiedy masa nabierze jasnego, 偶贸艂tego koloru dodaj otart膮 sk贸rk臋 z cytryny. Nast臋pnie dodawaj po jednym jajku.
- Ci膮gle ucieraj膮c mas臋 - dodawaj po 艂y偶ce m膮ki. Na koniec miksowania dodaj jogurt i sok z cytryny.
- Przygotuj foremk臋 na bab臋 - posmaruj j膮 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 ciasto.
- Piecz 50 minut.
- LUKIER: Do miseczki wsyp cukier. Dodaj sok z cytryny i dok艂adnie wymieszaj. Udekoruj babk臋 lukrem.
- Pistacje obierz i posiekaj. Babk臋 posyp orzechami.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Sekretem babki cytrynowej bez zakalca jest przygotowanie wszystkich sk艂adnik贸w wcze艣niej. Dlatego wyjmij i odwa偶 poszczeg贸lne sk艂adniki oko艂o godzin臋 wcze艣niej przed pieczeniem.
- Przed przyst膮pieniem do pieczenia - nastaw piekarnik, aby nagrza艂 si臋 do temperatury 170 stopni.
- Do naczynia w艂贸偶 cukier, cukier waniliowy oraz sk贸rk臋 z cytryny. Zmiksuj 15 sekund / obroty 9.
- Do naczynia dodaj jajka i ponownie zmiksuj 30 sekund / obroty 5.
- Na koniec wsyp do naczynia m膮k臋, proszek do pieczenia, wlej jogurt oraz sok z cytryny, dodaj mas艂o. Wymieszaj 40 sekund / obroty 5.
- Przygotuj foremk臋 na bab臋 - posmaruj j膮 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 ciasto.
- Piecz 50 minut.
- LUKIER: Do miseczki wsyp cukier. Dodaj sok z cytryny i dok艂adnie wymieszaj. Udekoruj babk臋 lukrem.
- Pistacje obierz i posiekaj. Babk臋 posyp orzechami.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz