Wielkanoc nie obejdzie bez baby. W sumie to nie ma znaczenia, czy b臋dzie to babka dro偶d偶owa, gotowana czy piaskowa. Po prostu baba by膰 musi - oboj臋tnie pod jak膮 postaci膮. Nie wiem czy wiecie sk膮d w og贸le nazwa "BABA". Znalaz艂am informacj臋, 偶e wzi臋艂a si臋 od kszta艂tu sp贸dnicy, kt贸re dawniej nosi艂y kobiety ... du偶a, d艂uga, obszerna i roz艂o偶ysta. Taka w艂a艣nie jak babka.
CO POTRZEBUJEMY:
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 200 g mas艂a (musi by膰 wyci膮gni臋te wcze艣niej, aby by艂o mi臋kkie)
- 180 g m膮ki ziemniaczanej
- 200 g m膮ki pszennej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- aromat np. cytrynowy, migda艂owy lub inny ulubiony
DO DZIE艁A:
- Mas艂o utrzyj dobrze z cukrem - na puch.
- Obie m膮ki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Nast臋pnie dodawaj do masy po 1 偶贸艂tku na przemian z m膮k膮. Dodaj aromat.
- W drugiej misce ubij bia艂ka na sztywn膮 pian臋.
- Na koniec wmieszaj delikatnie szpatu艂k膮 bia艂ka do masy.
- Wysmaruj foremk臋 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 mas臋.
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 40-45 minut.
- Babk臋 mo偶na udekorowa膰 lukrem, obsypa膰 cukrem pudrem lub obla膰 czekolad膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Oddziel bia艂ka od 偶贸艂tek.
- Za艂贸偶 motylek na no偶e w naczyniu. Wlej bia艂ka i ubij 3 minut / obroty 3,5.
- Dodaj cukier i 偶贸艂tka - ubij 2 minuty / obroty 3. Prze艂贸偶 teraz mas臋 do miski.
- Wyci膮gnij motylek z naczynia. Wsyp obie m膮ki i proszek do pieczenia. Dodaj mas艂o. Wymieszaj 1 minuta / obroty 3.
- Dodaj mas臋 jajeczn膮 oraz aromat. Ponownie wymieszaj 30 sekund / obroty 5.
- Wysmaruj foremk臋 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 mas臋.
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 40-45 minut.
- Babk臋 mo偶na udekorowa膰 lukrem, obsypa膰 cukrem pudrem lub obla膰 czekolad膮.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz