Je艣li pyszne pieczywo z rana to oczywi艣cie musz膮 by膰 bu艂eczki. 艢wie偶utkie i pachn膮ce. Takie, kt贸re chce si臋 zje艣膰 bez wymy艣lnych dodatk贸w, tylko z mas艂em. To w艂a艣nie bu艂eczki pozna艅skie. Cz臋stujcie si臋 przepisem i pieczcie.
CO POTRZEBUJEMY:
- 550 g m膮ki pszennej
- 7 g suchych dro偶d偶y
- 1 艂y偶eczka cukru
- 2 艂y偶eczki soli
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 jajko
- 40 g mi臋kkiego mas艂a
DO DZIE艁A:
- Wsyp do miski m膮k臋. Dodaj s贸l, cukier, dro偶d偶e. Jajko roztrzep w miseczce.
- Nast臋pnie wlej do rondelka wod臋 oraz mleko i delikatnie podgrzej, aby by艂o letnie.
- Do miski z m膮k膮 wlej podgrzane mleko z wod膮 i jajko. Dodaj mas艂o i wyr贸b ciasto przez oko艂o 10 minut. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 do tego miksera - w贸wczas skr贸膰 czas o po艂ow臋.
- Ciasto prze艂贸偶 do 艣wie偶ej miski posmarowanej olejem. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 50 minut do wyro艣ni臋cia.
- Z wyro艣ni臋tego ciasta uformuj 10 bu艂eczek. Wy艂贸偶 na blach臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia opr贸szonym m膮k膮. Wstaw na 15 minut do piekarnika do wyro艣ni臋cia - temperatura 30 stopni.
- Po tym czasie wyci膮gnij blach臋 z bu艂kami. Na ka偶dej bu艂ce zr贸b g艂臋bokie naci臋cie.
- Podkr臋膰 temperatur臋 w piecu do 220 stopni. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje - spryskaj bu艂ki wod膮 (u偶yj spryskiwacza) i posyp delikatnie m膮k膮. Wstaw z powrotem do pieca. Piecz oko艂o 13-15 minut (termoobieg).
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw bu艂eczki do wystygni臋cia.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wlej mleko i wod臋. Ustaw 37 stopni / 3 minuty.
- Jajko roztrzep w miseczce.
- Do naczynia wsyp m膮k臋, dro偶d偶e, s贸l, cukier. Dodaj mas艂o oraz jajko i wyr贸b ciasto 3 minuty / INTERWA艁.
- Z wyro艣ni臋tego ciasta uformuj 10 bu艂eczek. Wy艂贸偶 na blach臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia opr贸szonym m膮k膮. Wstaw na 15 minut do piekarnika do wyro艣ni臋cia - temperatura 30 stopni.
- Po tym czasie wyci膮gnij blach臋 z bu艂kami. Na ka偶dej bu艂ce zr贸b g艂臋bokie naci臋cie.
- Podkr臋膰 temperatur臋 w piecu do 220 stopni. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje - spryskaj bu艂ki wod膮 (u偶yj spryskiwacza) i posyp delikatnie m膮k膮. Wstaw z powrotem do pieca. Piecz oko艂o 13-15 minut (termoobieg).
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw bu艂eczki do wystygni臋cia.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz