W tym roku, ze wzgl臋du na sytuacj臋 zwi膮zan膮 z koronawirusem, jako艣 nie czuj臋, 偶e za tydzie艅 b臋dziemy 艣wi臋towa膰 Wielkanoc. Jednak bez wzgl臋du na wszystko zabieram si臋 za planowanie: wyci膮gam wielkanocne dekoracje i robi臋 rozpisk臋 da艅 i s艂odko艣ci. Oczywi艣cie b臋dzie 偶ur, bo bez niego nie wyobra偶am sobie 艣niadania w Wielk膮 Niedziel臋. B臋d膮 jajeczka malowane modr膮 kapust膮 oraz mazurki. Te ostatnie przygotuj臋 w wersji mini. To b臋d膮 takie ciasteczka mazurki - w sam raz na jeden raz. Zapraszam.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 250 g zimnego mas艂a
- 450 g m膮ki pszennej
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 jajko
pozosta艂e:
- karmel wg tego przepisu na K A R M E L
- czekolada (gorzka lub mleczna - wg uznania)
- p艂atki migda艂owe do ozdobienia
DO DZIE艁A:
- M膮k臋, proszek i cukier wymieszaj i rozsyp na stolnicy. Posiekaj mas艂o z m膮k膮, a偶 powstan膮 drobne kawa艂ki wielko艣ci +/- ziarenka grochu. Nast臋pnie dodaj jajko i szybko zagnie膰 ciasto.
- Uformuj z ciasta kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na minimum godzink臋.
- Zimne ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o p贸艂 cm podsypuj膮c delikatnie m膮k膮 w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka. Je艣li nie masz foremki jajeczka to potnij no偶em ciasto na r贸wne prostok膮ty. Uk艂adaj od razu na blaszce.
- Piecz przez oko艂o 12-13 minut w 180 stopniach.
- Kiedy ciastka b臋d膮 wystudzone nak艂adaj 艂y偶eczk膮 sch艂odzony karmel. Wstaw ciasteczka do lod贸wki na godzin臋.
- Po tym czasie (ale przed wyci膮gni臋ciem mini mazurk贸w z lod贸wki) przygotuj czekolad臋.
- Posiekaj czekolad臋 na niedu偶e kawa艂ki. W艂贸偶 do metalowej miski.
- Do niewielkiego garnka wlej wod臋 i zagotuj. Zmniejsz gaz. Ustaw na garnku misk臋 z czekolad膮. Teraz czekolada powinna si臋 powoli roztopi膰. Twoim zadaniem jest dopilnowanie, aby roztapia艂a si臋 r贸wnomiernie. mo偶esz od czasu do czasu j膮 przemiesza膰. Czekolad臋 mo偶na ewentualnie rozpu艣ci膰 w mikrofal贸wce.
- Wyci膮gnij mazurki z lod贸wki. P臋dzlem nak艂adaj roztopion膮 czekolad臋 na ka偶de ciasteczko. Nast臋pnie udekoruj p艂atkami migda艂owymi.
- Ciasteczka wstaw do lod贸wki. Przed podaniem wyci膮gnij z 10 minutowym wyprzedzeniem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier i jajko. Wymieszaj 25 sekund / obroty 5. Ciasto wyci膮gnij z naczynia, uformuj kul臋. Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na minimum godzin臋.
- Zimne ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o p贸艂 cm podsypuj膮c delikatnie m膮k膮 w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka. Je艣li nie masz foremki jajeczka to potnij no偶em ciasto na r贸wne prostok膮ty. Uk艂adaj od razu na blaszce.
- Piecz przez oko艂o 12-13 minut w 180 stopniach.
- Kiedy ciastka b臋d膮 wystudzone nak艂adaj 艂y偶eczk膮 sch艂odzony karmel. Wstaw ciasteczka do lod贸wki na godzin臋.
- Po tym czasie (ale przed wyci膮gni臋ciem mini mazurk贸w z lod贸wki) przygotuj czekolad臋.
- Posiekaj czekolad臋 na niedu偶e kawa艂ki. W艂贸偶 do metalowej miski.
- Do niewielkiego garnka wlej wod臋 i zagotuj. Zmniejsz gaz. Ustaw na garnku misk臋 z czekolad膮. Teraz czekolada powinna si臋 powoli roztopi膰. Twoim zadaniem jest dopilnowanie, aby roztapia艂a si臋 r贸wnomiernie. mo偶esz od czasu do czasu j膮 przemiesza膰. Czekolad臋 mo偶na ewentualnie rozpu艣ci膰 w mikrofal贸wce.
- Wyci膮gnij mazurki z lod贸wki. P臋dzlem nak艂adaj roztopion膮 czekolad臋 na ka偶de ciasteczko. Nast臋pnie udekoruj p艂atkami migda艂owymi.
- Ciasteczka wstaw do lod贸wki. Przed podaniem wyci膮gnij z 10 minutowym wyprzedzeniem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz