W czasach pandemii koronawirusa najwi臋cej czasu po艣wi臋cam wypiekaniu pieczywa. Czasami nie mam ch臋ci na pieczenie i wtedy przychodzi na ratunek chleb, kt贸rego nie trzeba wyrabia膰. To co jest absolutnie niezb臋dne do przygotowania ciasta chlebowego to du偶a miska i porz膮dna 艂y偶ka, kt贸r膮 zamieszasz wszystkie sk艂adniki. Wydaje si臋 niewiarygodne, a jednak....wychodzi fajny chlebek, z ziarnami i chrupi膮c膮 sk贸rk膮. 艢wie偶o艣膰 zachowuje przez oko艂o 4 dni.
CO POTRZEBUJEMY:
- 420 g m膮ki pszennej
- 80 g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
- 3 艂y偶ki s艂onecznika
- 4 艂y偶ki pestek dyni
- p贸艂 szklanki otr膮b (70g)
- opakowanie (7g) suchych dro偶d偶y
- 1 p艂aska 艂y偶ka cukru
- 1 niepe艂na 艂y偶ka soli
- 0,5 l ciep艂ej wody
DO DZIE艁A:
- Wszystkie suche sk艂adniki umie艣膰 w misce i r贸wnomiernie wymieszaj.
- Zalej wod膮 i zamieszaj 艂y偶k膮, aby m膮ka po艂膮czy艂a si臋 z wod膮. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 20 minut.
- Po 20 minutach zn贸w zamieszaj ciasto. Odstaw na 40 minut.
- Zamykane naczynie 偶aroodporne (lub garnek) posmaruj olejem, podsyp bu艂k膮 tart膮.
- W艂膮cz piekarnik, aby si臋 nagrza艂 - temperatura 220 stopni.
- Prze艂贸偶 ciasto chlebowe do naczynia i piecz 35 minut pod przykryciem, a nast臋pnie 15 minut bez pokrywki.
- Po upieczeniu wyci膮gnij chleb z piekarnika, po艂贸偶 na kratce.
- Zwil偶 r臋k臋 w wodzie i przetrzyj chleb. Uwa偶aj, aby si臋 nie poparzy膰. Dzi臋ki tej sztuczce sk贸rka b臋dzie chrupi膮ca, ale nie zrani podniebienia przy gryzieniu :)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz