Bez tak pi臋knie pachnie w maju, 偶e postanowi艂am spr贸bowa膰 przepisu na herbat臋. Co prawda napar nie pachnie jak kwitn膮cy bez, ale za to smakuje lekko karmelowo. Najbardziej smakuje mi w po艂膮czeniu z zielon膮 herbat膮. Spr贸bujecie?
CO POTRZEBUJEMY:
- kwiaty bzu (bez li艣ci i ga艂膮zek)
DO DZIE艁A:
- Zbierz kwiaty w s艂oneczny dzie艅. Najlepiej popo艂udniu lub pod wiecz贸r.
- Oberwij kwiaty, w艂贸偶 do s艂oika i zakr臋膰.
- Wstaw na 3 godziny do piekarnika nagrzanego na 50 stopni.
- Nast臋pnie wysyp kwiaty na blach臋 i susz w piekarniku. Obni偶 temperatur臋 do 40 stopni i zostaw uchylone drzwi do piekarnika. Trwa to oko艂o 1-2 godziny. Kwiaty w tym momencie b臋d膮 br膮zowe.
- Przesyp wysuszone kwiaty do s艂oika. Wstaw do szafki, aby susz nie by艂 nara偶ony na promienie s艂oneczne.
JAK ZAPARZY膯 HERBAT臉:
pierwszy spos贸b (czysta herbata):
- Wsyp 艂y偶eczk臋 suszu do fili偶anki.
- Zalej gor膮c膮 wod膮 (oko艂o 80 stopni) i zaparzaj przez kilka minut. Wa偶ne, aby nie by艂 to wrz膮tek.
drugi spos贸b (bzowo-zielona herbata):
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz