Czy lubicie tofu? Osobi艣cie nie jestem jak膮艣 mega fank膮 tego produktu, ale poniewa偶 lubi臋 pichcenie i smakowanie nowych przepis贸w i sk艂adnik贸w, postanowi艂am je nieco oswoi膰. Robi艂am ju偶 sma偶one pikantne tofu, kt贸re mog臋 poleci膰 wielbicielom ostrych smak贸w. Dzi艣 proponuj臋 spaghetti z sosem bolo艅skim bez mi臋sa. Tofu zamieni艂am w "mi臋so mielone", dobrze doprawi艂am i wysz艂o syte i smaczne danie.
CO POTRZEBUJEMY:
- makaron spaghetti
- 2 spore cebule
- 3 z膮bki czosnku
- 1 opakowanie w臋dzonego tofu (oko艂o 180g)
- 1 butelka passaty pomidorowej (700 g)
- 2-3 艂y偶ki 艂agodnego ajvaru (opcjonalnie)
- oko艂o 2-3 艂y偶ki cukru
- s贸l, pieprz
DO DZIE艁A:
- Makaron spaghetti ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulk臋 drobno posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
- Tofu rozdrobnij w malakserze na drobno. Ewentualnie mo偶esz to zrobi膰 widelcem, ale potrwa to d艂u偶ej. Wa偶ne, aby tofu by艂o poszatkowane na bardzo malutkie kawa艂eczki - takie jak mi臋so mielone.
- Na patelni臋 wlej olej. Cebul臋 i czosnek wrzu膰 na patelni臋 i przesma偶. Po kilku minutach, gdy cebulka si臋 zarumieni dodaj tofu. Lekko pos贸l i sma偶. Chodzi o to, aby cebula po艂膮czy艂a si臋 z tofu i wszystko razem zesma偶y艂o.
- Dodaj do tofu passat臋, wsyp cukier i gotuj mieszaj膮c oko艂o 3-5 minut. Na koniec posmakuj i w razie potrzeby pos贸l i popieprz.
- Podawaj z makaronem i li艣ciem bazylii, lubczyku lub pietruszki.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Makaron spaghetti ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulk臋 i czosnek wrzu膰 do naczynia. Ustaw 6 sekund / obroty 5. Wyci膮gnij z naczynia.
- W艂贸偶 do naczynia tofu i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Na patelni臋 wlej olej. Cebul臋 i czosnek wrzu膰 na patelni臋 i przesma偶. Po kilku minutach, gdy cebulka si臋 zarumieni dodaj tofu. Lekko pos贸l i sma偶. Chodzi o to, aby cebula po艂膮czy艂a si臋 z tofu i wszystko razem zesma偶y艂o.
- Dodaj do tofu passat臋, wsyp cukier i gotuj mieszaj膮c oko艂o 3-5 minut. Na koniec posmakuj i w razie potrzeby pos贸l i popieprz.
- Podawaj z makaronem i li艣ciem bazylii, lubczyku lub pietruszki.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz