Nale艣niki ze s艂odkim twaro偶kiem i musem porzeczkowym to pyszny obiad na letni dzie艅. Dzisiaj u mnie pada, ale nale艣niki z dodatkiem owoc贸w z pewno艣ci膮 wywo艂aj膮 u艣miechy na twarzach domownik贸w.
CO POTRZEBUJEMY:
Sk艂adniki na nale艣niki:
- 馃50 ml oleju
- 馃500 ml mleka
- 馃200 ml wody (mo偶e by膰 gazowana)
- 馃3 jajka
- 馃250 g m膮ki pszennej
- 馃szczypta soli
Sk艂adniki na twaro偶ek:
- 馃崶40 g cukru (najlepiej pudru)
- 馃崶1 艂y偶eczka cukru waniliowego
- 馃崶400 g twarogu
- 馃崶180 ml kwa艣nej 艣mietany
Sk艂adniki na mus:
馃崌1 szklanka czerwonych porzeczek
馃崌1-2 艂y偶ki cukru (do smaku)
- DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki na nale艣niki wrzu膰 do wysokiego naczynia i zmiksuj. Odstaw na 20 minut. Sma偶 nale艣niki na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z ka偶dej strony.
- Wszystkie sk艂adniki na s艂odki twaro偶ek zmiksuj na g艂adko i wstaw do lod贸wki.
- Podobnie z musem owocowym - zmiksuj owoce dodaj膮c cukru wg w艂asnego upodobania.
- Nale艣niki smaruj twaro偶kiem.
- Przekr贸j nale艣nik na p贸艂. Po艂贸wk臋 posmarowanego serkiem nale艣nika, zwi艅 w ro偶ek i po艂贸偶 na talerzu.
- Polej musem porzeczkowym. SMACZNEGO‼️
Nale艣niki cz臋sto u nas goszcz膮 w r贸偶nym wydaniu. Zwykle stawiam w wersji na s艂odko. Moje dzieci bardzo je lubi膮 i dlatego cz臋sto je przyrz膮dzam. Szybko znikaj膮 z talerzy. Z musem porzeczkowym jeszcze nie serwowa艂am, ale na pewno wypr贸buj臋 przepis. Moje dzieci b臋d膮 zachwycone, m膮偶 pewnie te偶 :-)
OdpowiedzUsu艅Wy艣mienite! Moje dzieci je uwielbiaj膮 i bardzo cz臋sto prosz膮 o nie na 艣niadanie czy te偶 na obiad. Zawsze prosz膮 o dodatkow膮 porcj臋. Mus porzeczkowy ciekawie prze艂amuje smak sera. Dzi臋ki niemu danie jest orze藕wiaj膮ce. Wszystkim bardzo smakuje, a to dla mnie najwa偶niejsze. Warto wypr贸bowa膰 przepis :-)
OdpowiedzUsu艅