Tego lata po raz pierwszy ugotowa艂am zup臋 szczawiow膮. Najfajniejsze jest to, 偶e przygotowa艂am j膮 ze szczawiu, kt贸ry wiosn膮 posia艂am w doniczce i wyr贸s艂 mi pi臋knie na balkonie. Takie w艂asne uprawy daj膮 mn贸stwo satysfakcji i mam nadziej臋, 偶e doczekam si臋 kiedy艣 w艂asnego ogr贸dka.
Zup臋 przygotowa艂am wg porad mojej kole偶anki Agaty, kt贸ra zna wiele ciekawych patent贸w w kuchni. Dzi臋ki wskaz贸wkom Agaty moja zupa szczawiowa wysz艂a bardzo smaczna, taka ma艣lana i aksamitna. Serdecznie polecam.
CO POTRZEBUJEMY:
- jajka ugotowane na twardo
- oko艂o 2 litry bulionu
- 600 g ziemniak贸w
- 3 艂y偶ki mas艂a
- ok. 400 g szczawiu
- 1 z膮bek czosnku
- 80-100 ml 艣mietanki 30%
DO DZIE艁A:
- Bulion zagotuj.
- Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj do ich mi臋kko艣ci.
- W mi臋dzyczasie posiekaj drobno szczaw. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
- Na patelni roztop mas艂o i podsma偶 szczaw z czosnkiem. Na koniec pos贸l.
- Wlej na patelni臋 chochelk臋 zupy, zamieszaj i przelej wszystko z powrotem do garnka. Zagotuj.
- Do kubeczka ze 艣mietan膮 wlej troch臋 zupy. Wy艂膮cz gaz i dolej 艣mietan臋. Zamieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku sol膮.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Smak zupy szczawiowej kojarzy mi si臋 z dzieci艅stwem. Cz臋sto przygotowywa艂a j膮 moja babcia. Pami臋tam jak z siostr膮 rywalizowali艣my, kt贸ra zje szybciej. Sama takiej zupy nigdy nie przygotowywa艂am, ale skoro trafi艂am na przepis to na pewno warto skorzysta膰. Ciekawy czy moim dzieciom b臋dzie smakowa艂a tak jak i mi w dzieci艅stwie :-)
OdpowiedzUsu艅Zup臋 szczawiow膮 kojarz臋 tylko z dzieci艅stwa. Moja babcia bardzo cz臋sto ja przygotowywa艂a. Nie pami臋tam nawet ile lat temu jad艂am j膮 ostatnio. W艂a艣ciwie zd膮偶y艂am ju偶 zapomnie膰 o tym pomy艣le na zup臋. Jednak ch臋tnie przypomnia艂abym sobie jej smak, wi臋c na pewno skorzystam z przepisu. Ciekawe czy zasmakuje mojej rodzinie :-)
OdpowiedzUsu艅