Pyszne i orze藕wiaj膮ce ciasto na letnie popo艂udnie, wprost idealne do kawy do ciasto porzeczkowe z galaretk膮. Ciasto przygotujesz w 10 minut. Potem tylko galaretka i gotowe.
Modelka na zdj臋ciu to moja Siostra Alicja - znajdziecie j膮 na instagramie @codziennie_ferajna
CO POTRZEBUJEMY:
• 3 szklanki m膮ki
• 3/4 szklanki cukru
• 2 p艂askie 艂y偶eczki pdp
• 1 cukier waniliowy
• 1/4 艂y偶eczki soli
• 3 jajka
• 1,5 szklanki mleka
• 3/4 szklanki oleju
• sok z po艂owy cytryny
• porzeczki
• 2 galaretki - najlepiej „czerwone”
DO DZIE艁A:
- Wszystkie suche sk艂adniki wymieszaj w jednej misce. Mokre w drugiej. Mo偶esz to zrobi膰 tak jak ja - czyli widelcem, ewentualnie zmiksowa膰.
- Nast臋pnie stopniowo po艂膮cz mokre sk艂adniki z suchymi. Dodawaj partiami suche do mokrych.
- Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i prze艂贸偶 mas臋. U艂贸偶 na wierzchu porzeczki.
- Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni.
- Rozpu艣膰 2 galaretki w oko艂o 650 ml wody - czyli w niepe艂nych 3 szklankach.
- Po wystudzeniu wylej galaretk臋 na zimne ciasto i wstaw do lod贸wki, aby zastyg艂a.
- Ciacho jest tak pyszne, ze musicie si臋 przygotowa膰 na to, 偶e zniknie w okamgnieniu
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wszystkie suche sk艂adniki wymieszaj w misce.
- Mokre sk艂adniki wrzu膰 do naczynia i zmiksuj - 5 sekund / obroty 4.
- Dodaj such膮 mieszank臋 i zn贸w zmiksuj 8 sekund / obroty 4.
- Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i prze艂贸偶 mas臋. U艂贸偶 na wierzchu porzeczki.
- Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni.
- Rozpu艣膰 2 galaretki w oko艂o 650 ml wody - czyli w niepe艂nych 3 szklankach.
- Po wystudzeniu wylej galaretk臋 na zimne ciasto i wstaw do lod贸wki, aby zastyg艂a.
- Ciacho jest tak pyszne, ze musicie si臋 przygotowa膰 na to, 偶e zniknie w okamgnieniu
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz