Najpierw znalaz艂am zachwycaj膮ce zdj臋cia kawy na instagramie. Potem poszuka艂am przepisu na Dalgona Coffee i dosz艂am do wniosku, 偶e to nic nowego. Przecie偶 tak膮 kaw臋 uciera艂am jako nastolatka i pi艂am z mam膮 w letnie popo艂udnie. Tyle tylko, 偶e pi艂y艣my j膮 na ciep艂o, a nie na zimno i przygotowywa艂y艣my j膮 r臋cznie bez pomocy robota kuchennego. Smakowa艂a jednak r贸wnie pysznie. Je艣li lubicie intensywny smak kawy, to ten nap贸j jest dla Was idealny.
CO POTRZEBUJEMY:
- kostki lodu
- 3 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej
- 3 艂y偶ki cukru
- 3 艂y偶ki wrz膮tku
- zimne mleko - oko艂o 0,6l
- gorzkie kakao (opcjonalnie)
DO DZIE艁A:
- Kaw臋, cukier i wod臋 umie艣膰 w misce i miksuj ko艅c贸wkami do ubijania piany, a偶 do otrzymania bardzo sztywnej pianki kawowej.
- Do 3 szklanek rozlej mleko. W艂贸偶 2-3 kostki lodu.
- Piank臋 kawow膮 wyk艂adaj na mleko. Jest bardzo g臋sta i mo偶esz nada膰 jej 艂adny kszta艂t.
- Je艣li lubisz - posyp na g贸rze gorzkim kakao. Podawaj od razu.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Za艂贸偶 motylek, wsyp do naczynia kaw臋, cukier i dodaj wod臋. Miksuj 2 minuty / obroty 4.
- Do 3 szklanek rozlej mleko. W艂贸偶 2-3 kostki lodu.
- Piank臋 kawow膮 wyk艂adaj na mleko. Jest bardzo g臋sta i mo偶esz nada膰 jej 艂adny kszta艂t.
- Je艣li lubisz - posyp na g贸rze gorzkim kakao. Podawaj od razu.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz