Ostatnio wpad艂am na pomys艂, 偶eby piec w niedziel臋 wieczorem muffinki, kt贸re potem przez ca艂y tydzie艅 dorzucam do 艣niadani贸wki. Je艣li wyjdzie Wam za du偶o to mo偶ecie je 艣mia艂o zamrozi膰 albo upiec z po艂owy sk艂adnik贸w.
CO POTRZEBUJEMY:
suche sk艂adniki:
- 1,5 szklanki m膮ki pszennej
- 0,5 szklanki m膮ki gryczanej lub innej pe艂noziarnistej
- 2 艂y偶eczki pdp
- 1/2 艂y偶eczki sody
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- tabliczka pokrojonej czekolady
mokre sk艂adniki:
- 2/3 szklanki mas艂a orzechowego
- 2 艂y偶ki oleju
- 2/3 szklanki gazowanego napoju
- 1/3 szklanki kwa艣nej 艣mietany
- 2 jajka
DO DZIE艁A:
- Przygotuj 2 miski. W jednej misce wymieszaj sk艂adniki mokre, a w drugiej suche.
- Nast臋pnie po艂膮cz wszystko razem. Na艂贸偶 mas臋 do papilotek.
- Piecz 5 minut w temp 220 stopni, a potem obni偶 temp do 180 stopni i piecz jeszcze 15 minut.
- Wychodzi oko艂o 12 du偶ych babeczek lub 20 ma艂ych.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki.
- W naczyniu TM umie艣膰 wszystkie mokre sk艂adniki i zmiksuj - 6 sekund / obroty 4-5.
- Wsyp do naczynia suche sk艂adniki po艂膮cz z mokrymi 10 sekund / obroty 4. Zgarnij kopystk膮 mas臋 ze 艣cianek naczynia i jeszcze raz zamieszaj 10 sekund / obroty 4.
- Na艂贸偶 mas臋 do papilotek.
- Piecz 5 minut w temp 220 stopni, a potem obni偶 temp do 180 stopni i piecz jeszcze 15 minut.
- Wychodzi oko艂o 12 du偶ych babeczek lub 20 ma艂ych.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz