Upiek艂am ostatnio sypan膮 szarlotk臋. Mia艂am akurat zakupione anton贸wki, kt贸re moim zdaniem najlepiej nadaj膮 si臋 do wszystkich "jab艂ecznik贸w i szarlotek. Swoj膮 kwa艣no艣ci膮 r贸wnowa偶膮 s艂odycz ciasta i osiagamy idealny balans smak贸w. Zjedli艣my deser i mama poprosi艂a mnie o przepis. Mia艂am go w g艂owie, bo jest banalnie prosty, ale u艣wiadomi艂am sobie, 偶e nie doda艂am jeszcze tego przepisu na blogu. Mam zatem wielkie ty艂y, bo pozycjonowanie stron (https://afterweb.pl/pozycjonowanie-stron/) skutecznie omija bloga smakolykidominiki, kiedy kto艣 poszukuje przepisu na szarlotk臋 sypan膮. Ale ju偶 dosy膰 tego! Od dzi艣 korzystajcie do woli.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki m膮ki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- oko艂o 1,5-2 kg kwa艣nych jab艂ek
- cynamon wg uznania
- 200 g zimnego mas艂a
- 艂y偶ka mas艂a do posmarowania formy
DO DZIE艁A:
- Kasz臋 mann膮, m膮k臋 pszenn膮, cukier oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj. Podziel na 3 cz臋艣ci.
- Jab艂ka obierz i zetrzyj na tarce na du偶ych oczkach. Dodaj do jab艂ek cynamon i wymieszaj. ja dodaj臋 p贸艂 艂y偶eczki, ale mo偶na 艣mia艂o wi臋cej, je艣li lubisz.
- Przygotuj 艣redniej wielko艣ci blaszk臋 lub tortownic臋. Sp贸d wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a boki posmaruj mas艂em.
- Wsyp na dno 1/3 sypkich sk艂adnik贸w. Wy艂贸偶 po艂ow臋 jab艂ek. Nast臋pnie wsyp drug膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w i reszt臋 jab艂ek. Na koniec dodaj pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 suchych sk艂adnik贸w.
- Na g贸r臋 zetrzyj na tarce na grubych oczkach zimne mas艂o. Ewentualnie pokr贸j je na cieniutkie plasterki i roz艂贸偶 r贸wnomiernie na g贸rze ciasta.
- Piecz 180 stopni (g贸ra/d贸艂) przez 60 minut. Magia tej szarlotki polega na tym, 偶e w trakcie pieczenia mas艂o topi si臋 i spaja wraz z sokiem z jab艂ek wszystkie warstwy ciasta.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Kasz臋 mann膮, m膮k臋 pszenn膮, cukier oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj. Podziel na 3 cz臋艣ci.
- Jab艂ka obierz. Przekr贸j na 膰wiarki i wrzu膰 po艂ow臋 do naczynia. Ustaw 12 sekund - obroty 5/6. Prze艂贸偶 jab艂ka do miski i zmiksuj drug膮 cz臋艣膰. Dodaj do jab艂ek cynamon i wymieszaj. ja dodaj臋 p贸艂 艂y偶eczki, ale mo偶na 艣mia艂o wi臋cej, je艣li lubisz.
- Przygotuj 艣redniej wielko艣ci blaszk臋 lub tortownic臋. Sp贸d wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a boki posmaruj mas艂em.
- Wsyp na dno 1/3 sypkich sk艂adnik贸w. Wy艂贸偶 po艂ow臋 jab艂ek. Nast臋pnie wsyp drug膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w i reszt臋 jab艂ek. Na koniec dodaj pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 suchych sk艂adnik贸w.
- Na g贸r臋 zetrzyj na tarce na grubych oczkach zimne mas艂o. Ewentualnie pokr贸j je na cieniutkie plasterki i roz艂贸偶 r贸wnomiernie na g贸rze ciasta.
- Piecz 180 stopni (g贸ra/d贸艂) przez 60 minut. Magia tej szarlotki polega na tym, 偶e w trakcie pieczenia mas艂o topi si臋 i spaja wraz z sokiem z jab艂ek wszystkie warstwy ciasta.
Mniamu艣ne馃構
OdpowiedzUsu艅W tym roku jeszcze jej nie piek艂am 馃檲
Mniamu艣ne馃構
OdpowiedzUsu艅W tym roku jeszcze jej nie piek艂am 馃檲