Wo艂owina po burgundzku to danie, kt贸re polecam przygotowa膰 z okazji jakiego艣 艣wi臋ta lub na tzw. "obiad proszony". Potrawa ma wiele sk艂adnik贸w, ale poza podsma偶aniem ich kolejno, nie wymaga za wiele uwagi. Wszystko piecze si臋 w piekarniku w odpowiedniej kolejno艣ci i czasie. A potem to ju偶 mo偶na 艣wi臋towa膰 przy lampce czerwonego wina.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 kg wo艂owiny
- oko艂o 100-120 g boczku w臋dzonego
- 1/3 kostki mas艂a
- olej
- 2 z膮bki czosnku
- 2 grube marchewki
- 1 por
- 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
- s贸l i pieprz
- 600 ml bulionu (najlepiej wo艂owego)
- 500 ml czerwonego wina
- 1 spora 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- natka pietruszki
- 5-6 szalotek
- oko艂o 200 g pieczarek (najlepiej ma艂ych)
DO DZIE艁A:
- Boczek pokrojony w kosteczk臋 podsma偶 na patelni. Gdy si臋 zrumieni, prze艂贸偶 go do miski, pozostawiaj膮c wytopiony t艂uszcz na patelni.
- Mi臋so umyj, pokr贸j na du偶e kawa艂ki. Podsma偶 z ka偶dej strony na t艂uszczu pozosta艂ym ze sma偶enia boczku. Mo偶esz doda膰 艂y偶k臋 oleju je艣li jest go zbyt ma艂o. Podsma偶one mi臋so prze艂贸偶 do naczynia z boczkiem.
- Marchewk臋 i pora pokr贸j w plastry, czosnek przeci艣nij przez prask臋. Wszystko podsma偶 na t艂uszczu po mi臋sie. Nast臋pnie dodaj m膮k臋, pos贸艂 i popieprz i jeszcze chwilk臋 podsma偶.
- Teraz do du偶ego naczynia w艂贸偶 mi臋so, warzywa oraz li艣cie laurowe. Zalej bulionem i winem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Postaw na gazie i zagotuj. Sypnij posiekan膮 natk膮 pietruszki, zamieszaj i wstaw do piekarnika. WA呕NE! Zwr贸膰 uwag臋 na to, aby ca艂o艣膰 by艂a przykryta bulionem i winem. Je艣li b臋dzie za ma艂o zalewy - dodaj troch臋 wi臋cej wina lub bulionu.
- Wstaw do piekarnika. Ustaw temperatur臋 150 stopni i zacznij zapieka膰 przez 2,5 godziny.
- P贸艂 godziny przed ko艅cem podsma偶 przekrojone na p贸艂 szalotki oraz pieczarki. Je艣li masz malutkie pieczarki to sma偶 je w ca艂o艣ci, jesli s膮 wi臋ksze - przekr贸j je na p贸艂.
- Dodaj szalotki i pieczarki do Boeuf Bourguignon, zamieszaj i zapiekaj przez ~20 minut.
- Podawaj z puree ziemniaczanym , kluskami 艣l膮skimi lub innymi kluseczkami.
PORADY:
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz