wrze艣nia 22, 2020

馃嵎 Wo艂owina po burgundzku czyli francuskie Boeuf Bourguignon


Wo艂owina po burgundzku to danie, kt贸re polecam przygotowa膰 z okazji jakiego艣 艣wi臋ta lub na tzw. "obiad proszony". Potrawa ma wiele sk艂adnik贸w, ale poza podsma偶aniem ich kolejno, nie wymaga za wiele uwagi. Wszystko piecze si臋 w piekarniku w odpowiedniej kolejno艣ci i czasie. A potem to ju偶 mo偶na 艣wi臋towa膰 przy lampce czerwonego wina.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 kg wo艂owiny
  • oko艂o 100-120 g boczku w臋dzonego
  • 1/3 kostki mas艂a
  • olej
  • 2 z膮bki czosnku
  • 2 grube marchewki
  • 1 por
  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • s贸l i pieprz
  • 600 ml bulionu (najlepiej wo艂owego)
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 spora 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • 5-6 szalotek
  • oko艂o 200 g pieczarek (najlepiej ma艂ych)

DO DZIE艁A:

  1. Boczek pokrojony w kosteczk臋 podsma偶 na patelni. Gdy si臋 zrumieni, prze艂贸偶 go do miski, pozostawiaj膮c wytopiony t艂uszcz na patelni.
  2. Mi臋so umyj, pokr贸j na du偶e kawa艂ki. Podsma偶 z ka偶dej strony na t艂uszczu pozosta艂ym ze sma偶enia boczku. Mo偶esz doda膰 艂y偶k臋 oleju je艣li jest go zbyt ma艂o. Podsma偶one mi臋so prze艂贸偶 do naczynia z boczkiem.
  3. Marchewk臋 i pora pokr贸j w plastry, czosnek przeci艣nij przez prask臋. Wszystko podsma偶 na t艂uszczu po mi臋sie. Nast臋pnie dodaj m膮k臋, pos贸艂 i popieprz i jeszcze chwilk臋 podsma偶.
  4. Teraz do du偶ego naczynia w艂贸偶 mi臋so, warzywa oraz li艣cie laurowe. Zalej bulionem i winem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Postaw na gazie i zagotuj. Sypnij posiekan膮 natk膮 pietruszki, zamieszaj i wstaw do piekarnika. WA呕NE! Zwr贸膰 uwag臋 na to, aby ca艂o艣膰 by艂a przykryta bulionem i winem. Je艣li b臋dzie za ma艂o zalewy - dodaj troch臋 wi臋cej wina lub bulionu.
  5. Wstaw do piekarnika. Ustaw temperatur臋 150 stopni i zacznij zapieka膰 przez 2,5 godziny. 
  6. P贸艂 godziny przed ko艅cem podsma偶 przekrojone na p贸艂 szalotki oraz pieczarki. Je艣li masz malutkie pieczarki to sma偶 je w ca艂o艣ci, jesli s膮 wi臋ksze - przekr贸j je na p贸艂. 
  7. Dodaj szalotki i pieczarki do Boeuf Bourguignon, zamieszaj i zapiekaj przez  ~20 minut. 
  8. Podawaj z puree ziemniaczanym , kluskami 艣l膮skimi lub innymi kluseczkami.
PORADY:
  • Polecam przygotowa膰 mi臋so dzie艅 wcze艣niej i zapiec je przez 2 godziny, a pozosta艂膮 cz臋艣膰 przepisu (od punktu 6.) zrealizowa膰 w dniu serwowania gulaszu.












Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger