Karp kojarzy mi si臋 ze 艣wi臋tami Bo偶ego Narodzenia. W moim rodzinnym domu nie jedli艣my go co roku, raczej sporadycznie. Jednak mimo wszystko zapad艂 mi w pami臋ci jako ryba 艣wi膮teczna. Walory smakowe tej ryby pozna艂am na wigilii u te艣ci贸w i od tamtej pory przyrz膮dzam go co roku. Sma偶ony, a potem pieczony minimum godzin臋 w piekarniku.
Jako艣 nigdy nie pomy艣la艂am, 偶e karpia mo偶na przygotowywa膰 nie tylko na 艣wi臋ta. Zwykle w sklepie kupuj臋 艂ososia, dorsza, czy inne ryby. A karp ? No w艂a艣nie karp, o nim si臋 nie my艣li. Ta ryba to moje odkrycie tego miesi膮ca. Zamiast kupowa膰 importowane ryby, warto skorzysta膰 z tych, kt贸re s膮 naszym lokalnym produktem. Polscy hodowcy dok艂adaj膮 stara艅, aby uzyska膰 ekologiczne certyfikaty. Aby dopilnowa膰 zr贸wnowa偶onej hodowli, karp 偶yje 3 lata w 艣rodowisku naturalnym. Warto wi臋c skorzysta膰 z naszego, polskiego dobrodziejstwa. Bo nie wiem czy wiecie, ale karp to ryba nie tylko pyszna, ale te偶 i zdrowa, wp艂ywaj膮ca na nasz膮 odporno艣膰. Mi臋so karpia jest bogate w dobrze przyswajalne dla nas t艂uszcze nienasycone (OMEGA-3 i OMEGA-6), bia艂ko, witaminy (z grupy B, PP) i pierwiastki typu selen, fosfor, s贸d.
Postanowi艂am odczarowa膰 t膮 ryb臋 i przygotowa艂am zup臋 rybn膮 z karpia. Na stronie https://www.karpiujemy.pl znalaz艂am kolejne kulinarne inspiracje typu karp na ostro czy pulpeciki z karpia. Ju偶 planuj臋 kiedy te dania zagoszcz膮 na moim stole.
a zatem #karpiujemy :)
- 馃悷resztki karpia po filetowaniu (g艂owa, kręgos艂up, ogon)
- 馃悷1 marchewka#
- 馃悷kawa艂ek selera
- 馃悷1 cebula
- 馃悷natka pietruszki - kilka ga艂ązek
- 馃悷 1,5l wody
- 馃悷2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela ang
- 馃悷~100 ml s艂odkiej śmietanki 30%
- 馃悷sól, pieprz
- 馃悷opcjonalnie - kawa艂ek ryby (karp lub inna ryba)
- Warzywa obierz, dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj oko艂o 20 minut.
- G艂owę karpia oczyść (gotujemy bez skrzeli i oczu).
- Do bulionu w艂óż resztki karpia i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź bulion przez sito. Warzywa pokrój i dodaj do zupy.
- Jeśli chcesz dodać kawa艂ki ryby to wrzuć ją w kawa艂kach pod koniec gotowania na oko艂o 7 minut.
- Na sam koniec wlej do kubeczka śmietankę. Dolej gorącej zupy, aby ją zahartować. Wlej śmietankę do garnka z gotującą się zupą. Dopraw do smaku.
- Zupę podawaj z makaronem oraz skropioną sokiem z cytryny.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz