Dzisiaj co艣 dla tych, kt贸rzy kochaj膮 smak kawy. Dla mnie s艂odycz bezy mieszaj膮ca si臋 z gorycz膮 kawy to po艂膮czenie idealne. A dla Was?
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na bez臋:
- bia艂ka z 12 jaj
- szczypta soli
- 600 g drobnego cukru
- 2 艂y偶eczki octu lub soku cytryny
- 4 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej
sk艂adniki na mas臋:
- 450 g serka mascarpone
- 450 g 艣mietany krem贸wki 30%
- 3 - 4 艂y偶ki cukru pudru
- oko艂o 50 ml mocnej kawy parzonej (razem z fusami)
dodatkowo - gorzkie kakao do posypania
DO DZIE艁A:
- Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wy艂贸偶 je papierem. Narysuj o艂贸wkiem okr臋gi, aby u艂o偶y膰 r贸wne bezy.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Bia艂ka ubijaj ze szczypt膮 soli. Kiedy b臋d膮 ju偶 sztywne, zacznij dodawa膰 cukier i ubijaj na najwy偶szych obrotach. Wa偶ne, aby ubija膰 bia艂ka na najwy偶szych obrotach do czasu otrzymania bia艂ej, sztywnej i b艂yszcz膮cej piany.
- Nast臋pnie zmniejsz obroty miksera, dodaj ocet oraz m膮k臋 i kr贸tko ubij.
- Z ubitych bia艂ek uformuj 2 blaty. Mo偶na to zrobi膰 艂y偶k膮 lub za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego.
- W艂贸偶 obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po w艂o偶eniu zmniejsz temperatur臋 do 140 stopni. Piecz przez 1 godzin臋, po czym zmniejsz temperatur臋 do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bez臋 w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej je艣li upieczesz j膮 wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza b臋dzie krucha na zewn膮trz, a spr臋偶ysta w 艣rodku.
- Masa: mascarpone, 艣mietank臋 oraz cukier puder w艂贸偶 do misy miksera. Zmiksuj razem na g臋sty krem. Nast臋pnie dodawaj kaw臋 w kilku partiach, nie przerywaj膮c miksowania. Fusy musz膮 r贸wnie偶 trafi膰 do kremu.
- Z jednego blatu bezowego od艂am kawa艂ek - b臋dzie nam potrzebny do dekoracji.
- Na blat bezowy wy艂贸偶 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Nast臋pnie po艂贸偶 drugi blat bezowy i posmaruj go pozosta艂ym kremem. Pokrusz na krem kawa艂ki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mi臋ty.
- Najlepiej podawa膰 od razu po przygotowaniu.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wy艂贸偶 je papierem. Narysuj o艂贸wkiem okr臋gi, aby u艂o偶y膰 r贸wne bezy.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W naczyniu TM nie zmie艣ci si臋 ca艂a piana z 12 bia艂ek, dlatego podziel sk艂aniki na bez臋 na 2 r贸wne cz臋艣ci i wykonaj ubijanie dwukrotnie.
- Do naczynia wlej 6 bia艂ek, dodaj szczypt臋 soli, za艂贸偶 motylek. Obroty 4 / 3 minuty. Nast臋pnie ustaw 6-7 minut / obroty 4 i w tym czasie dodawaj ma艂ymi porcjami cukier. Na koniec dodaj ocet oraz m膮k臋 i kr贸tko ubij.
- Z ubitych bia艂ek uformuj blat. Mo偶na to zrobi膰 艂y偶k膮 lub za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego. I ubij kolejn膮 porcj臋 bia艂ek wg punktu 4.
- W艂贸偶 obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po w艂o偶eniu zmniejsz temperatur臋 do 140 stopni. Piecz przez 1 godzin臋, po czym zmniejsz temperatur臋 do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bez臋 w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej je艣li upieczesz j膮 wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza b臋dzie krucha na zewn膮trz, a spr臋偶ysta w 艣rodku.
- Masa: mascarpone, 艣mietank臋 oraz cukier puder w艂贸偶 do misy miksera. Zmiksuj razem na g臋sty krem. Nast臋pnie dodawaj kaw臋 w kilku partiach, nie przerywaj膮c miksowania. Fusy musz膮 r贸wnie偶 trafi膰 do kremu.
- Z jednego blatu bezowego od艂am kawa艂ek - b臋dzie nam potrzebny do dekoracji.
- Na blat bezowy wy艂贸偶 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Nast臋pnie po艂贸偶 drugi blat bezowy i posmaruj go pozosta艂ym kremem. Pokrusz na krem kawa艂ki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mi臋ty.
- Najlepiej podawa膰 od razu po przygotowaniu.
Ja uwielbiam bezy i mog艂abym je je艣膰 codziennie, a z dodatkiem kawy to po艂膮czenie idealne. Ciekawe po艂膮czenie smakowe. Sama bezy nigdy nie przyrz膮dza艂am, ale pomys艂 bardzo mi si臋 podoba i chyba czas na pierwszy raz. Mam nadziej臋, 偶e poradz臋 sobie z przygotowaniem i b臋d臋 cieszy膰 si臋 smakiem mojego ulubionego deseru :-)
OdpowiedzUsu艅