Dzisiaj coś dla tych, którzy kochają smak kawy. Dla mnie słodycz bezy mieszająca się z goryczą kawy to połączenie idealne. A dla Was?
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na bezę:
- białka z 12 jaj
- szczypta soli
- 600 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki octu lub soku cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
składniki na masę:
- 450 g serka mascarpone
- 450 g śmietany kremówki 30%
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- około 50 ml mocnej kawy parzonej (razem z fusami)
dodatkowo - gorzkie kakao do posypania
DO DZIEŁA:
- Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wyłóż je papierem. Narysuj ołówkiem okręgi, aby ułożyć równe bezy.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Białka ubijaj ze szczyptą soli. Kiedy będą już sztywne, zacznij dodawać cukier i ubijaj na najwyższych obrotach. Ważne, aby ubijać białka na najwyższych obrotach do czasu otrzymania białej, sztywnej i błyszczącej piany.
- Następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj ocet oraz mąkę i krótko ubij.
- Z ubitych białek uformuj 2 blaty. Można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
- Włóż obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po włożeniu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz przez 1 godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bezę w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej jeśli upieczesz ją wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza będzie krucha na zewnątrz, a sprężysta w środku.
- Masa: mascarpone, śmietankę oraz cukier puder włóż do misy miksera. Zmiksuj razem na gęsty krem. Następnie dodawaj kawę w kilku partiach, nie przerywając miksowania. Fusy muszą również trafić do kremu.
- Z jednego blatu bezowego odłam kawałek - będzie nam potrzebny do dekoracji.
- Na blat bezowy wyłóż 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Następnie połóż drugi blat bezowy i posmaruj go pozostałym kremem. Pokrusz na krem kawałki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mięty.
- Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wyłóż je papierem. Narysuj ołówkiem okręgi, aby ułożyć równe bezy.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W naczyniu TM nie zmieści się cała piana z 12 białek, dlatego podziel skłaniki na bezę na 2 równe części i wykonaj ubijanie dwukrotnie.
- Do naczynia wlej 6 białek, dodaj szczyptę soli, załóż motylek. Obroty 4 / 3 minuty. Następnie ustaw 6-7 minut / obroty 4 i w tym czasie dodawaj małymi porcjami cukier. Na koniec dodaj ocet oraz mąkę i krótko ubij.
- Z ubitych białek uformuj blat. Można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. I ubij kolejną porcję białek wg punktu 4.
- Włóż obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po włożeniu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz przez 1 godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bezę w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej jeśli upieczesz ją wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza będzie krucha na zewnątrz, a sprężysta w środku.
- Masa: mascarpone, śmietankę oraz cukier puder włóż do misy miksera. Zmiksuj razem na gęsty krem. Następnie dodawaj kawę w kilku partiach, nie przerywając miksowania. Fusy muszą również trafić do kremu.
- Z jednego blatu bezowego odłam kawałek - będzie nam potrzebny do dekoracji.
- Na blat bezowy wyłóż 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Następnie połóż drugi blat bezowy i posmaruj go pozostałym kremem. Pokrusz na krem kawałki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mięty.
- Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
Ja uwielbiam bezy i mogłabym je jeść codziennie, a z dodatkiem kawy to połączenie idealne. Ciekawe połączenie smakowe. Sama bezy nigdy nie przyrządzałam, ale pomysł bardzo mi się podoba i chyba czas na pierwszy raz. Mam nadzieję, że poradzę sobie z przygotowaniem i będę cieszyć się smakiem mojego ulubionego deseru :-)
OdpowiedzUsuń