grudnia 29, 2020

🍥 beza kawowa

 

tort bezowy

Dzisiaj coś dla tych, którzy kochają smak kawy. Dla mnie słodycz bezy mieszająca się z goryczą kawy to połączenie idealne. A dla Was?

CO POTRZEBUJEMY:

składniki na bezę:

  • białka z 12 jaj
  • szczypta soli
  • 600 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki octu lub soku cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

składniki na masę:

  • 450 g serka mascarpone
  • 450 g śmietany kremówki 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • około 50 ml mocnej kawy parzonej (razem z fusami)

dodatkowo - gorzkie kakao do posypania

DO DZIEŁA:

  1. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wyłóż je papierem. Narysuj ołówkiem okręgi, aby ułożyć równe bezy.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  3. Białka ubijaj ze szczyptą soli. Kiedy będą już sztywne, zacznij dodawać cukier i ubijaj na najwyższych obrotach. Ważne, aby ubijać białka na najwyższych obrotach do czasu otrzymania białej, sztywnej i błyszczącej piany.
  4. Następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj ocet oraz mąkę i krótko ubij. 
  5. Z ubitych białek uformuj 2 blaty. Można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. 
  6. Włóż obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po włożeniu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz przez 1 godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bezę w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej jeśli upieczesz ją wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza będzie krucha na zewnątrz, a sprężysta w środku. 
  7. Masa: mascarpone, śmietankę oraz cukier puder włóż do misy miksera. Zmiksuj razem na gęsty krem. Następnie dodawaj kawę w kilku partiach, nie przerywając miksowania. Fusy muszą również trafić do kremu.
  8. Z jednego blatu bezowego odłam kawałek - będzie nam potrzebny do dekoracji.
  9. Na blat bezowy wyłóż 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Następnie połóż drugi blat bezowy i posmaruj go pozostałym kremem. Pokrusz na krem kawałki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mięty.
  10. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wyłóż je papierem. Narysuj ołówkiem okręgi, aby ułożyć równe bezy.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  3. W naczyniu TM nie zmieści się cała piana z 12 białek, dlatego podziel skłaniki na bezę na 2 równe części i wykonaj ubijanie dwukrotnie.
  4. Do naczynia wlej 6 białek, dodaj szczyptę soli, załóż motylek. Obroty 4 / 3 minuty. Następnie ustaw 6-7 minut / obroty 4 i w tym czasie dodawaj małymi porcjami cukier. Na koniec dodaj ocet oraz mąkę i krótko ubij.
  5. Z ubitych białek uformuj blat. Można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. I ubij kolejną porcję białek wg punktu 4.
  6. Włóż obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po włożeniu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz przez 1 godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bezę w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej jeśli upieczesz ją wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza będzie krucha na zewnątrz, a sprężysta w środku. 
  7. Masa: mascarpone, śmietankę oraz cukier puder włóż do misy miksera. Zmiksuj razem na gęsty krem. Następnie dodawaj kawę w kilku partiach, nie przerywając miksowania. Fusy muszą również trafić do kremu.
  8. Z jednego blatu bezowego odłam kawałek - będzie nam potrzebny do dekoracji.
  9. Na blat bezowy wyłóż 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Następnie połóż drugi blat bezowy i posmaruj go pozostałym kremem. Pokrusz na krem kawałki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mięty.
  10. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
tort bezowy kawowy

beza



tort kawowy

tort bezowy kawowy

beza

tort bezowy kawowy


tort bezowy kawowy

1 komentarz :

  1. Ja uwielbiam bezy i mogłabym je jeść codziennie, a z dodatkiem kawy to połączenie idealne. Ciekawe połączenie smakowe. Sama bezy nigdy nie przyrządzałam, ale pomysł bardzo mi się podoba i chyba czas na pierwszy raz. Mam nadzieję, że poradzę sobie z przygotowaniem i będę cieszyć się smakiem mojego ulubionego deseru :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger