Zapraszam na FLORENTYNKI - s艂odkie, kruche ciasteczka. Ich najwa偶niejszym sk艂adnikiem s膮 orzechy. Niekt贸rzy dodaj膮 偶urawin臋 czy rodzynki. Dla mnie idealne florentynki to te z migda艂ami, orzechami w艂oskimi i czekolad膮.
CO POTRZEBUJEMY:
- 100 g orzech贸w w艂oskich
- 190 g migda艂贸w 艂uskanych w p艂atkach
- 170 g cukru (u偶y艂am erytrytolu AlterVita)
- ok. 80 g miodu (p艂ynnego)
- 130 g mas艂a
- 140 g 艣mietanki 30%
- 1-2 tabliczki czekolady
DO DZIE艁A:
- Do blendera z ostrzem w kszta艂cie litery S prze艂贸偶 orzechy w艂oskie i rozdrobnij. Prze艂贸偶 do miseczki.
- W rondelku umie艣膰 mas艂o, 艣mietan臋, mi贸d oraz cukier. Podgrzewaj do czasu, a偶 wszystko si臋 roztopi.
- Po tym czasie wsyp do naczynia orzechy w艂oskie oraz migda艂y. Trzymaj膮c na niewielkim ogniu podgrzewaj jeszcze przez kilka minut - delikatnie mieszaj膮c od czasu do czasu.
- Prze艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia. Wyr贸wnaj i upiecz w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia 12-15 minut. Chodzi o to, aby ciasteczka si臋 zarumieni艂y.
- Po upieczeniu odstaw blaszk臋, aby wystyg艂a.
- Czekolad臋 posiekaj. Prze艂贸偶 do szklanej lub metalowej miski i rozpu艣膰 j膮 w k膮pieli wodnej.
- Czekolad膮 polej wierzch upieczonego blatu orzechowego. Pozostaw do ostygni臋cia.
- We藕 ostry n贸偶 i pokr贸j blat na ma艂e kwadraciki.
- Prze艂贸偶 do puszki. Ciasteczka mo偶na poprzek艂ada膰 papierem, aby si臋 nie skleja艂y. Najlepiej trzyma膰 w ch艂odnej kom贸rce lub w lod贸wce.
THERMOMIX:
- Do naczynia w艂贸偶 orzechy w艂oskie i rozdrobnij je 5 s / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki.
- Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, 艣mietan臋, mi贸d oraz cukier. Podgrzej 8 minut / 90stopni / obroty 2.
- Po tym czasie wsyp do naczynia orzechy w艂oskie oraz migda艂y. Ustaw 5 minut / 90 stopni / obroty wsteczne 2.
- Prze艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia. Wyr贸wnaj i upiecz w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia 12-15 minut. Chodzi o to, aby ciasteczka si臋 zarumieni艂y.
- Po upieczeniu odstaw blaszk臋, aby wystyg艂a.
- W naczyniu rozdrobnij czekolad臋 - 7 sekund / obroty 8. Ze 艣cianek naczynia zgarnij kopystk膮 czekolad臋. Ustaw 3 minuty / 50 stopni / obroty 2.
- Roztopion膮 czekolad膮 polej wierzch upieczonego blatu orzechowego. Pozostaw do ostygni臋cia.
- We藕 ostry n贸偶 i pokr贸j blat na ma艂e kwadraciki.
- Prze艂贸偶 do puszki. Ciasteczka mo偶na poprzek艂ada膰 papierem, aby si臋 nie skleja艂y. Najlepiej trzyma膰 w ch艂odnej kom贸rce lub w lod贸wce.
Moja rodzina uwielbia domowe wypieki, dlatego przynajmniej raz w tygodniu przyrz膮dzam jakie艣 艂akocie. Cz臋sto pomagaj膮 mi w tym c贸rki. Mo偶na tak naprawd臋 mi艂o sp臋dzi膰 czas. Najwi臋kszym powodzeniem w moim domu ciesz膮 si臋 r贸偶nego rodzaju ciasteczka (zw艂aszcza te z czekolad膮). Cz臋sto szukam nowych pomys艂贸w i tak trafi艂am na florentynki. Wysz艂y bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsu艅