Ten sernik planowa艂am upiec na 艣wi臋ta, ale jako艣 mi to umkn臋艂o i przygotowa艂am go na powitanie nowego roku. Prosty w przygotowaniu oraz pyszny w smaku.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 1 szklankia erytrytolu (mo偶na da膰 cukier)
- 300 ml 艣mietanki 30%
- 2/3 szklanki m膮ki kokosowej
- sok z 1 limonki
- otarta sk贸rka z 1 limonki
DO DZIE艁A:
- Oddziel 偶贸艂tka od bie艂ek. 呕贸艂tka zmiksuj z erytrytolem (cukrem) na puszyst膮 mas臋.
- Nast臋pnie dodawaj po 艂y偶ce twarogu. Kiedy si臋 sko艅czy nie przerywaj膮c miksowania partiami dosypuj m膮k臋, a na koniec wlewaj cienkim strumieniem krem贸wk臋. Dodaj sok z limonki i sk贸rk臋 i wymieszaj.
- Bia艂ka ubij na sztywno ze szczypt膮 soli. Ubit膮 pian臋 wmieszaj w mas臋 serow膮.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw na d贸艂 piekarnika naczynie z gor膮c膮 wod膮.
- Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw na 80 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik i pozostaw sernik w 艣rodku przez 30 minut - nie otwieraj膮c pieca.
- Wyci膮gnij ciasto, poczekaj, a偶 wystygnie i wstaw do lod贸wki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem posyp kakao oraz dodaj otart膮 sk贸rk臋 z limonki.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Oddziel 偶贸艂tka od bie艂ek. Bia艂ka ubij na sztywno ze szczypt膮 soli przy pomocy motylka 3 minuty / obroty 4. Prze艂贸偶 do miski i wstaw do lod贸wki.
- 呕贸艂tka zmiksuj z erytrytolem (cukrem) na puszyst膮 mas臋. Za艂贸偶 czysty motylek i ustaw 5 minut / temperatura 45 stopni / obroty 4.
- Nast臋pnie ustaw 10 minut / obroty 4 i dodawaj po 艂y偶ce twarogu. Kiedy si臋 sko艅czy nie przerywaj膮c miksowania partiami dosypuj m膮k臋, a na koniec wlewaj cienkim strumieniem krem贸wk臋. Dodaj sok z limonki i sk贸rk臋 i wymieszaj.
- Mas臋 serow膮 przelej do miski. Ubit膮 pian臋 z bia艂ek wmieszaj w mas臋 serow膮.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw na d贸艂 piekarnika naczynie z gor膮c膮 wod膮.
- Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw na 80 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik i pozostaw sernik w 艣rodku przez 30 minut - nie otwieraj膮c pieca.
- Wyci膮gnij ciasto, poczekaj, a偶 wystygnie i wstaw do lod贸wki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem posyp kakao oraz dodaj otart膮 sk贸rk臋 z limonki.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz