Prosty przepis na pyszn膮 i aromatyczn膮 tajsk膮 zup臋 curry z krewetkami. W przepisie u偶y艂am bulionu z krewetek, kt贸ry przygotowa艂am dzie艅 wcze艣niej. Tak si臋 zdarzy艂o, 偶e uda艂o mi si臋 zakupi膰 艣wie偶e krewetki. Grzechem by艂oby zmarnowa膰 taki rarytas. Dlatego podsma偶y艂am na oliwie czosnek, cebul臋, 3 pomidorki, kawa艂ek selera i marchewki, nast臋pnie wrzuci艂am g艂owy krewetek i chwilk臋 trzyma艂am na ogniu. Potem zala艂am porcj膮 bia艂ego wina oraz wody i gotowa艂am przez 2h bulion. Polecam wykorzystanie tych cz臋艣ci skorupiak贸w, kt贸rych nie jemy. Nic nie marnujesz, a zyskujesz pyszny esencjonalny wywar.
CO POTRZEBUJEMY:
- 300g krewetek (bez g艂贸w, ju偶 oczyszczonych)
- suszone chilli
- oliwa
- 2 艂y偶ki pasty curry (u mnie zielona)
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
- oko艂o 600 ml bulionu
- 1 puszka mleka kokosowego
- sos rybny
- 2 艂y偶ki przecieru pomidorowego
- kolendra oraz cytryna (do podania)
- makaron ry偶owy
- Makaron ry偶owy ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Rozgrzej na patelni olej. Wrzu膰 past臋 curry i przesma偶 j膮 kilka minut.
- Dodaj pieczarki. Sma偶 do momentu, kiedy pasta oblepi pieczarki. Wtedy zalej wszystko bulionem i dodaj mleko kokosowe.
- Na czystej patelni rozgrzej 2 艂y偶ki oliwy. Dodaj chilli. Przesma偶 kr贸tko krewetki z jednej i drugiej strony.
- Kiedy zupa si臋 zagotuje, dopraw j膮 przecierem pomidorowym oraz sosem rybnym.
- Do miseczki w艂贸偶 porcj臋 makaronu. Zalej zup膮. Dodaj krewetki. Zup臋 skrop sokiem z cytryny i posyp kolendr膮.
Ja nie by艂am nigdy przekonana do krewetek. Ich wygl膮d budzi艂 we mnie niech臋膰. Jednak prze艂ama艂a to moja siostra, kt贸ra lubi wykorzystywa膰 owoce morza w swojej kuchni. Odk膮d sama spr贸bowa艂am, trafi艂y na list臋 moich ulubionych dodatk贸w do da艅. Nie wykorzystywa艂am ich jeszcze do przygotowywania zupy, wi臋c ch臋tnie wypr贸buj臋 takie rozwi膮zanie :-)
OdpowiedzUsu艅