Takich pysznych fawork贸w to jeszcze w 偶yciu nie jad艂am. Wychodz膮 niesamowicie delikatne i chrupi膮ce. Przy ugryzieniu faworek od razu p臋ka, bo jest tak kruchy. Dla mnie nie ma ju偶 innego przepisu jak ten. Co wa偶ne - ciasto nie wymaga bicia 馃槅, o czym rozpisuje si臋 wi臋kszo艣膰 przepis贸w, a kt贸re od tego uzale偶niaj膮 krucho艣膰 ciasteczek.
CO POTRZEBUJEMY:
- ma艂a szklanka 偶贸艂tek
- ma艂a szklanka piwa
- m膮ka pszenna
- olej rzepakowy do sma偶enia
DO DZIE艁A:
- Wybierz 2 jednakowe szklanki, poniewa偶 ilo艣膰 偶贸艂tek i piwa musi by膰 taka sama.
- Do miski wlej piwo i dodaj 偶贸艂tka. Nast臋pnie zar贸b ciasto dodaj膮c m膮k臋 - tyle ile ciasto zabierze.
- Ciasto przykryj 艣ciereczk膮. Odstaw na 15-20 minut.
- Odrywaj po kawa艂ku i wa艂kuj bardzo cieniutko. Ciasto jest bardzo elastyczne i daje si臋 wa艂kowa膰 na prawd臋 baaaardzo cienko. Wykrawaj prostok膮ty. Na 艣rodku z艂ap dwoma palcami i 艣ci艣nij tak, 偶eby wysz艂a kokardka.
- Na rozgrzanym oleju sma偶 faworki najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Do przerzucania na drug膮 stron臋 polecam u偶ywa膰 d艂ugiego patyczka (np. od szasz艂yk贸w)
- Bezpo艣rednio po usma偶eniu posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wybierz 2 jednakowe szklanki, poniewa偶 ilo艣膰 偶贸艂tek i piwa musi by膰 taka sama.
- Do naczynia wlej piwo i dodaj 偶贸艂tka. Nast臋pnie ustaw 2 minuty / INTERWA艁 i przez otw贸r w pokrywie dodawaj m膮k臋 - tyle ile ciasto zabierze.
- Ciasto przykryj 艣ciereczk膮. Odstaw na 15-20 minut.
- Odrywaj po kawa艂ku i wa艂kuj bardzo cieniutko. Ciasto jest bardzo elastyczne i daje si臋 wa艂kowa膰 na prawd臋 baaaardzo cienko. Wykrawaj prostok膮ty. Na 艣rodku z艂ap dwoma palcami i 艣ci艣nij tak, 偶eby wysz艂a kokardka.
- Na rozgrzanym oleju sma偶 faworki najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Do przerzucania na drug膮 stron臋 polecam u偶ywa膰 d艂ugiego patyczka (np. od szasz艂yk贸w)
- Bezpo艣rednio po usma偶eniu posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz