W moim rodzinnym domu kotlety mielone funkcjonowa艂y jako sznycelki. W Polsce mamy bogactwo nazewnictwa i tak kotlety mielone znajdziemy pod nazw膮 rumsztyk, klops czy karmidael. Ale jak kto艣 ju偶 si臋 przyzwyczai艂 do sznycli to tak ju偶 mu zostanie. Wi臋c dzi艣 zapraszam na klasyczne i soczyste sznycelki.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 400-500 g mielonego mi臋sa wieprzowego
- 1 bu艂ka pszenna (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- oko艂o 250 ml mleka (1 szklanka)
- s贸l, pieprz, majeranek, papryka s艂odka
- olej do sma偶enia
- 1 z膮bek czosnku* (opcjonalnie)
- bu艂ka tarta do panierowania
DO DZIE艁A:
- Bu艂k臋 w艂贸偶 do miski. Zalej mlekiem i poczekaj, a偶 namoknie. Kiedy ca艂a bu艂eczka b臋dzie mi臋kka odci艣nij j膮 delikatnie z nadmiaru mleka.
- Cebul臋 posiekaj. Podsma偶 na oleju. Je艣li dodajesz czosnek to dodaj go wyci艣ni臋ty przez prask臋 pod koniec sma偶enia cebulki.
- W du偶ej misce umie艣膰 mi臋so, odci艣ni臋t膮 bu艂k臋, podsma偶on膮 cebulk臋, jajko oraz przyprawy. Wszystko dok艂adnie wymieszaj. Ja robi臋 to r臋k膮 - tak jak zagniata si臋 ciasto.
- Po wyrobieniu mi臋sa uformuj sznycle. Warto robi膰 to wilgotnymi d艂o艅mi, w贸wczas masa nie klei si臋 tak bardzo.
- Ka偶dy kotlecik obtaczaj w bu艂ce tartej i sma偶 na oleju.
- Podawaj z ziemniaczkami i sur贸wk膮. Ja najbardziej lubi臋 z buraczkami na ciep艂o.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Bu艂k臋 w艂贸偶 do miski. Zalej mlekiem i poczekaj, a偶 namoknie. Kiedy ca艂a bu艂eczka b臋dzie mi臋kka odci艣nij j膮 delikatnie z nadmiaru mleka.
- Do naczynia wrzu膰 cebul臋 oraz czosnek. Zmiel 3 sekundy / obroty 5.
- Dodaj 2-3 艂y偶ki oleju i du艣 4 minuty / VAROMA / obroty wsteczne 1.
- Do naczynia dodaj mi臋so, odci艣ni臋t膮 bu艂k臋, jajko oraz przyprawy. Wszystko dok艂adnie wymieszaj 10 sekund / obroty 6-7.
- Po wyrobieniu mi臋sa uformuj sznycle. Warto robi膰 to wilgotnymi d艂o艅mi, w贸wczas masa nie klei si臋 tak bardzo.
- Ka偶dy kotlecik obtaczaj w bu艂ce tartej i sma偶 na oleju.
- Podawaj z ziemniaczkami i sur贸wk膮. Ja najbardziej lubi臋 z buraczkami na ciep艂o.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz