Babka jest bezglutenowa, ale gwarantuj臋, 偶e pokochacie j膮 od pierwszego k臋sa. Zupe艂nie nie przypomina bezsmakowych i krusz膮cych si臋 wypiek贸w. Jest aromatyczna, pachn膮ca i zjedli艣my j膮 bez 偶adnych dodatk贸w. Nawet lukier nie by艂 potrzebny, bo taka jest pyszna.
CO POTRZEBUJEMY:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 300 g m膮ki ziemniaczanej
- 250 g mas艂a
- 1 kopiasta 艂y偶eczka PDP
- sk贸rka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki przygotuj godzin臋 przed rozpocz臋ciem pieczenia, aby mia艂y t臋 sam膮 temp. Przygotuj form臋 - posmaruj j膮 t艂uszczem i obsyp bu艂k膮 tart膮. Je艣li jeste艣 „bezglutenowcem” posyp mielonymi migda艂ami. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Jajka i cukier ubij na najwy偶szych obrotach - przez oko艂o 10 minut. Masa zrobi si臋 puszysta i b臋dzie jej 2 razy wi臋cej.
- W trakcie miksowania roztop mas艂o.
- W drugiej misce wymieszaj m膮k臋 z proszkiem. Przesiej i dodaj do mieszanki jajecznej. Wmieszaj delikatnie - najlepiej silikonow膮 szpatu艂k膮.
- Dodaj otart膮 sk贸rk臋 i cienkim strumieniem sok z cytryny. Na koniec lej mas艂o i jednocze艣nie mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelej do formy i piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni.
- Kiedy minie godzina zostaw ciasto na 10-15 minutach w piekarniku. Nast臋pnie wyjmij babk臋 z piekarnika i prze艂贸偶 na talerz lub pater臋, aby wystyg艂a.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz