Uwielbiam go艂膮bki, ale nie cierpi臋 gotowania kapusty i ca艂ej tej zabawy w odrywanie li艣ci i parzenie paluch贸w. Dlatego wzi臋艂am si臋 na spos贸b i przygotowuj臋 go艂膮bki bez zawijania. Proste i pyszne.
CO POTRZEBUJEMY:
- 0,5 kg mi臋sa mielonego (najlepiej z 艂opatki wieprzowej)
- 1/2 g艂贸wki kapusty
- 0,5 kg cebuli
- 3 z膮bki czosnku wyci艣ni臋te przez prask臋
- 2 jajka
- 2/3 szklanki ry偶u
- 2 puszki krojonych pomidor贸w z puszki
- s贸l, pieprz, zio艂a prowansalskie, oregano
DO DZIE艁A:
- Ry偶 wyp艂ucz na sicie. Wod臋 zagotuj ( 2 razy wi臋cej wody ni偶 ry偶u), pos贸l i wsyp ry偶. Gotuj oko艂o 15 minut, w zale偶no艣ci od rodzaju ry偶u i czasu jaki masz podany na opakowaniu.. Najlepiej mie膰 szklan膮 pokrywk臋, przez kt贸r膮 wida膰 czy ry偶 wch艂on膮艂 ca艂膮 wod臋. Odstaw do ostygni臋cia.
- Kapust臋 poszatkuj. Cebul臋 posiekaj i podsma偶 na oleju z odrobin膮 cukru i soli. Kiedy cebula b臋dzie zeszklona dodaj kapust臋, wlej odrobin臋 wody i przykryj. Du艣 oko艂o 15 minut, aby kapusta zmi臋k艂a. Odstaw do ostygni臋cia. Je艣li woda nie odparuje to odlej j膮.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni g贸ra-d贸艂.
- W du偶ej misce umie艣膰 ry偶, cebul臋 z kapust膮 i mi臋so. Dodaj jajka oraz przyprawy: s贸l, pieprz i oko艂o p贸艂 艂y偶ki zi贸艂 prowansalskich. Wszystko dok艂adnie wymieszaj.
- Do du偶ej brytfanki prze艂贸偶 pomidorki z 2 puszek. Pos贸l i wsyp 艂y偶k臋 oregano. Wymieszaj.
- Z mi臋sa formuj go艂膮bki (ma艂e lub du偶e - w zale偶no艣ci od upodoba艅) i uk艂adaj na pomidorach.
- Piecz przez godzin臋 w 180 stopniach.
- Podawaj bezpo艣rednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz