Kiedy robisz porz膮dki w zamra偶arce i odkrywasz w niej 艣liwki…moje przele偶a艂y od jesieni i dopiero na wiosn臋 doczek艂y si臋 wykorzystania. Je艣li nie macie mro偶onych 艣liwek, u偶yjcie 艣wie偶ych owoc贸w. Nie musza to by膰 koniecznie 艣liwki, mog膮 by膰 wi艣nie, maliny czy rabarbar.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 1 kg 艣liwek bez pestek
- cynamon
Suche sk艂adniki:
- 200 g m膮ki
- 1/2 艂y偶eczki sody
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- ok. 70 g cukru kokosowego (mo偶e by膰 te偶 zwyk艂y)
Mokre sk艂adniki:
- 130 g ma艣lanki
- 3 艂y偶ki czarnej herbaty
- 120 ml oleju
- 2 jajka
DO DZIE艁A:
- Je艣li owoce s膮 mro偶ona wrzu膰 je na patelni臋. Przykryj i gotuj, a偶 zmi臋kn膮 0 oko艂o 5 minut. Pod koniec dodaj 1 艂y偶eczk臋 cukru oraz cynamonu wg. uznania.
- Je艣li u偶ywasz 艣wie偶ych 艣liwek - umyj je i wydryluj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - g贸ra - d贸艂. Niedu偶膮 tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche sk艂adniki, a w drugiej mokre. Nast臋pnie po艂膮cz suche z mokrymi.
- Na dno wy艂贸偶 艣liwki, a nast臋pnie wylej ciasto i rozprowad藕 r贸wnomiernie 艂y偶k膮.
- Piecz oko艂o 35 minut - 180 stopni. Sprawd藕 ciasto patyczkiem
- Przed podaniem posyp cynamonem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Je艣li owoce s膮 mro偶ona wrzu膰 je do naczynia. Gotuj 7 minut / 100 stopni, obroty 2. Pod koniec dodaj Pod koniec dodaj 1 艂y偶eczk臋 cukru oraz cynamonu wg. uznania.
- Je艣li u偶ywasz 艣wie偶ych 艣liwek - umyj je i wydryluj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - g贸ra - d贸艂. Niedu偶膮 tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Do naczynia wlej mokre sk艂adniki - zmiksuj - 3 sekundy/obroty 4. Nast臋pnie wsyp suche sk艂adniki i zmiksuj - 6 sekund / obroty 5.
- Na dno wy艂贸偶 艣liwki, a nast臋pnie wylej ciasto i rozprowad藕 r贸wnomiernie 艂y偶k膮.
- Piecz oko艂o 35 minut - 180 stopni. Sprawd藕 ciasto patyczkiem.
- Przed podaniem posyp cynamonem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz