czerwca 12, 2021

Kompot z rabarbaru z nutk膮 wanilii


domowy kompot

Kompot z rabarbaru to klasyka sezonu i bez niego nie mo偶e by膰 wiosny. Gotuj臋 go zawsze, przynajmniej raz.

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 500 g rabarbaru
  • 1,5 l wody
  • 4 艂y偶ki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny

DO DZIE艁A:

  1. Rabarbar umyj i pokr贸j na kawa艂ki d艂ugo艣ci oko艂o 2-3 cm.
  2. Do garnka, w kt贸rym b臋dziesz gotowa膰 kompot wsyp cukier: zwyk艂y i waniliowy. Podgrzewaj na bardzo ma艂ym ogniu, aby cukier zacz膮艂 si臋 zbryla膰 i rozpuszcza膰. Po kilku minutach dodaj rabarbar i sma偶 oko艂o 3 minuty.
  3. Po tym czasie zalej wszystko wod膮. Gotuj kilka minut. 
  4. Nast臋pnie przeced藕 kompot, dodaj sok z cytryny, ewentualnie dos艂贸d藕 do smaku. 
  5. Podawaj sch艂odzony z kostk膮 lodu i plasterkiem cytryny.
kompot

kompot z rabarbaru


kompot z rabarbaru

jak u mamy

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger