CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 500 g rabarbaru
- 1,5 l wody
- 4 艂y偶ki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
DO DZIE艁A:
- Rabarbar umyj i pokr贸j na kawa艂ki d艂ugo艣ci oko艂o 2-3 cm.
- Do garnka, w kt贸rym b臋dziesz gotowa膰 kompot wsyp cukier: zwyk艂y i waniliowy. Podgrzewaj na bardzo ma艂ym ogniu, aby cukier zacz膮艂 si臋 zbryla膰 i rozpuszcza膰. Po kilku minutach dodaj rabarbar i sma偶 oko艂o 3 minuty.
- Po tym czasie zalej wszystko wod膮. Gotuj kilka minut.
- Nast臋pnie przeced藕 kompot, dodaj sok z cytryny, ewentualnie dos艂贸d藕 do smaku.
- Podawaj sch艂odzony z kostk膮 lodu i plasterkiem cytryny.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz