Je艣li sernik to koniecznie ten z dodatkiem mleka w proszku. Przepis przygarne艂am od mojej kole偶anki Kingi z bloga @kuchniazwiatrakami i jak dla mnie jest to najlepszy sernik ever! Polecam przygotowa膰 go na weekend i poda膰 z musem z truskawek, na kt贸re w艂a艣nie trwa sezon. B臋dziecie zachwyceni.
CO POTRZEBUJEMY:
- ½ szklanki cukru
- 1 op.cukru waniliowego
- ½ kg twarogu (w kostce, nie z wiaderka)
- 3 jajka (osobno 偶贸艂tka i bia艂ka)
- 1 budy艅 艣mietankowy
- ⅔ szklanki zimnego mleka
- ⅔ szklanki mleka w proszku
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
DO DZIE艁A:
- Piekarnik rozgrzej do temp.180°C.Przygotuj sobie tortownic臋 酶22-24 lub mniejsz膮 blaszk臋. Posmaruj mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮 lub wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Ser zmiel i dodaj do niego cukier waniliowy, budy艅 (prosto z torebki) i 偶贸艂tka. Zmiksuj na g艂adko. Miksuj膮c dolewaj olej i wsypuj mleko w proszku.
- W osobnej misce ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli. Gdy piana b臋dzie sztywna zacznij dodawa膰 partiami cukier. Piana musi by膰 b艂yszcz膮ca jak na bez臋.
- Do ubitych bia艂ek dodawaj po 艂y偶ce mas臋 serow膮 i zimne mleko. Ca艂o艣膰 wymieszaj delikatnie szpatu艂k膮.
- Wylej ciasto na przygotowan膮 tortownic臋 (jest rzadkie i tak ma by膰).
- Piecz oko艂o 50 min do godziny na 艣rodkowym poziomie (bez termoobiegu). Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do ostygni臋cia.
- G贸r臋 sernika polej lukrem (u mnie cukier puder+mleko). Mo偶na te偶 posypa膰 pudrem, ozdobi膰 sezonowymi owocami.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz