Pierwszy raz espresso tonic pi艂am zim膮. Zasmakowa艂o mi, ale bez specjalnego szale艅stwa, bez motyli w brzuchu. Ale ju偶 wiem dlaczego. Przecie偶 zimn膮 kaw臋 trzeba pi膰 latem, w upalne dni, delektuj膮c si臋 smakiem i b膮belkami. Tonic hibiskusowy dodaje nowy wymiar smakowy. Prze艂amuje klasyczn膮 goryczk臋 toniku i powoduje, 偶e hibiskusowe espresso tonic chcesz pi膰, pi膰 i pi膰. Zatem le膰cie do sklepu, kupujcie tonic i dzia艂ajcie, przepis jest banalnie prosty.
CO POTRZEBUJEMY:
- kostki lodu
- hibiskusowy tonic (kupuj臋 Tonic Russchian Schweppes'a, jest koloru r贸偶owego)
- espresso (mo偶e by膰 kawa z ekspresu przelewowego)
- plasterek cytryny lub limonki
DO DZIE艁A:
- Do wysokiej szklanki w艂贸偶 kostki lodu. Powinno ich by膰 du偶o - najlepiej do wysoko艣ci 3/4 szklanki.
- Wlej tonic oko艂o 2/3 szklanki. Tak, aby l贸d nie by艂 ca艂kiem zalany.
- Na g贸r臋 wlej ciep艂e/ gor膮ce espresso. Powinno go by膰 mniej ni偶 toniku - najlepiej, aby stanowi艂 oko艂o 1/3 lub 1/4 obj臋to艣ci toniku. W innym wypadku od razu przemieszaj膮 si臋 warstwy.
- Opcjonalnie mo偶na doda膰 plasterek cytryny lub limonki.
- Teraz mo偶esz zrobi膰 zdj臋cie kawy, a nast臋pnie wymiesza膰 obie warstwy napoju i pi膰 w upalne, letnie dni.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz