wrze艣nia 26, 2021

馃崄 jesienne babeczki

 


Nie wiadomo kiedy przysz艂a jesie艅 ze swoimi skarbami. Zd膮偶y艂am ju偶 si臋 zaprzyja藕ni膰 z pi臋knie pomara艅czow膮 dyni膮, figami, winogronem i orzechami. Dzisiaj dodaj臋 przepis na pyszne babeczki, kt贸re upiek艂am na bazie puree z dyni. Dzi臋ki temu zabiegowi mufinki s膮 wilgotne w 艣rodku i syc膮ce. Jesienny smak uzyska艂am dodaj膮c cynamonu oraz jab艂ka. Wszystko zgra艂o si臋 w smakowit膮 ca艂o艣膰.

CO POTRZEBUJEMY:

  • sk艂adniki mokre
            200 g puree z dyni
            200 g oleju
            4 jajka
            1 jab艂ko
  • sk艂adniki suche
            250 g m膮ki pszennej
            130 g cukru
            1 艂y偶eczka sody
            1 czubata 艂y偶eczka proszku do pieczenia
            szczypta soli
            3 艂y偶eczki cynamonu

DO DZIE艁A:

  1. Jab艂ko obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mokre sk艂adniki, a w drugiej suche. Nast臋pnie dodaj suche do mokrych i po艂膮cz wszystkie sk艂adniki.
  3. Prze艂贸偶 mas臋 do papilotek. Nak艂adaj do wysoko艣ci 2/3. Piecz 25 minut w temperaturze 175 stopni.
  4. Po upieczeniu u艂贸偶 babeczki na kratce, aby wystyg艂y. 
  5. Przed podaniem mo偶na posypa膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia w艂贸偶 obrane i pokrojone na 膰wiartki jab艂ko. Dodaj jajka i zmiksuj 10 sekund obroty 6. Nast臋pnie dodaj puree z dyni oraz olej i ponownie zmiksuj 10 sekund obroty 4.
  2. Do naczynia wsyp wszystkie suche sk艂adniki. Ustaw 10 sekund obroty 4.
  3. Prze艂贸偶 mas臋 do papilotek. Nak艂adaj do wysoko艣ci 2/3. Piecz 25 minut w temperaturze 175 stopni.
  4. Po upieczeniu u艂贸偶 babeczki na kratce, aby wystyg艂y. 
  5. Przed podaniem mo偶na posypa膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem. 














Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger