Nie wiadomo kiedy przysz艂a jesie艅 ze swoimi skarbami. Zd膮偶y艂am ju偶 si臋 zaprzyja藕ni膰 z pi臋knie pomara艅czow膮 dyni膮, figami, winogronem i orzechami. Dzisiaj dodaj臋 przepis na pyszne babeczki, kt贸re upiek艂am na bazie puree z dyni. Dzi臋ki temu zabiegowi mufinki s膮 wilgotne w 艣rodku i syc膮ce. Jesienny smak uzyska艂am dodaj膮c cynamonu oraz jab艂ka. Wszystko zgra艂o si臋 w smakowit膮 ca艂o艣膰.
CO POTRZEBUJEMY:
- sk艂adniki mokre
200 g puree z dyni
200 g oleju
4 jajka
1 jab艂ko
- sk艂adniki suche
250 g m膮ki pszennej
130 g cukru
1 艂y偶eczka sody
1 czubata 艂y偶eczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 艂y偶eczki cynamonu
DO DZIE艁A:
- Jab艂ko obierz i zetrzyj na tarce.
- Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mokre sk艂adniki, a w drugiej suche. Nast臋pnie dodaj suche do mokrych i po艂膮cz wszystkie sk艂adniki.
- Prze艂贸偶 mas臋 do papilotek. Nak艂adaj do wysoko艣ci 2/3. Piecz 25 minut w temperaturze 175 stopni.
- Po upieczeniu u艂贸偶 babeczki na kratce, aby wystyg艂y.
- Przed podaniem mo偶na posypa膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 obrane i pokrojone na 膰wiartki jab艂ko. Dodaj jajka i zmiksuj 10 sekund obroty 6. Nast臋pnie dodaj puree z dyni oraz olej i ponownie zmiksuj 10 sekund obroty 4.
- Do naczynia wsyp wszystkie suche sk艂adniki. Ustaw 10 sekund obroty 4.
- Prze艂贸偶 mas臋 do papilotek. Nak艂adaj do wysoko艣ci 2/3. Piecz 25 minut w temperaturze 175 stopni.
- Po upieczeniu u艂贸偶 babeczki na kratce, aby wystyg艂y.
- Przed podaniem mo偶na posypa膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz