To jeden z tych przepis贸w, przy kt贸rych za du偶o si臋 nie napracujesz, podobnie jak przy dro偶d偶贸wce bez wyrabiania. Zach臋cam do spr贸bowania, bo jest pyszna i podbija serce ka偶dego szarlotkoluba.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 1-1,5 kg jab艂ek
- 1 szklanka m膮ki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- cynamon wg uznania
- 160 g zimnego mas艂a
DO DZIE艁A:
- Jab艂ka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
- M膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Podziel na 3 r贸wne cz臋艣ci.
- Sp贸d tortownicy lub keks贸wki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Boki posmaruj mas艂em.
- Na sp贸d wysyp 1/3 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wy艂贸偶 po艂ow臋 jab艂ek i posyp cynamonem. Na jab艂ka wysyp drug膮 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w i drug膮 cz臋艣膰 jab艂ek. Na g贸r臋 wysyp ostatni膮 porcj臋 suchych sk艂adnik贸w.
- Mas艂o pokr贸j w cieniutkie plasterki i u艂贸偶 na g贸rze. W trakcie pieczenia mas艂o si臋 stopi i "przejdzie" przez wszystkie warstwy. Temperatura spoi wszystko w jedn膮 ca艂o艣膰.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 60 minut.
- Szarlotka ma chrupi膮c膮 skorupk臋 na g贸rze. Jest pyszna i szybko znika.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Jab艂ka obierz, pokr贸j na 膰wiartki i wrzu膰 do naczynia. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 4,5.
- M膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Podziel na 3 r贸wne cz臋艣ci.
- Sp贸d tortownicy lub keks贸wki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Boki posmaruj mas艂em.
- Na sp贸d wysyp 1/3 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wy艂贸偶 po艂ow臋 jab艂ek i posyp cynamonem. Na jab艂ka wysyp drug膮 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w i drug膮 cz臋艣膰 jab艂ek. Na g贸r臋 wysyp ostatni膮 porcj臋 suchych sk艂adnik贸w.
- Mas艂o pokr贸j w cieniutkie plasterki i u艂贸偶 na g贸rze. W trakcie pieczenia mas艂o si臋 stopi i "przejdzie" przez wszystkie warstwy. Temperatura spoi wszystko w jedn膮 ca艂o艣膰.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 60 minut.
- Szarlotka ma chrupi膮c膮 skorupk臋 na g贸rze. Jest pyszna i szybko znika.
Jab艂ecznik wygl膮da bardzo pysznie musz臋 spr贸bowa膰. Zapisuj臋 sobie przepis.
OdpowiedzUsu艅