grudnia 09, 2021

馃崐 likier korzenno-mandarynkowy idealny na 艣wi臋ta 馃巹

 

likier mandarynkowy

Mandarynki to moje ulubione cytrusy zim膮. Dlatego gdy zobaczy艂am przepis na likier mandarynkowy, wiedzia艂am, 偶e musz臋 go zrobi膰.

Likier mandarynkowy warto przygotowa膰 na 2-3 tygodnie przed 艣wi臋tami. Mo偶na te偶 szybciej, ale ten minimalny czas, aby alkohol nabra艂 odpowiedniego smaku to w艂a艣nie 2-3 tygodnie. Przede wszystkim trzeba zakupi膰 mandarynki i dobrze je wyszorowa膰. Wszystkie sk艂adniki umie艣ci膰 w s艂oju i zala膰 alkoholem. Po czasie oczekiwania b臋dziecie si臋 delektowa膰 t膮 aromatyczn膮, 艣wi膮teczn膮 nalewk膮. Nic prostszego, a ile potem przyjemno艣ci. 

Likier mandarynkowy 艣wietnie sprawdzi si臋 te偶 jako bo偶onarodzeniowy upominek...oczywi艣cie dla doros艂ych, ze wzgl臋du na procenty :)


CO POTRZEBUJEMY:

  • du偶y litrowy s艂贸j z zakr臋tk膮
  • 7-8 mandarynek
  • 1 cytryna
  • 4 laski cynamonu
  • 4 gwiazdki any偶u
  • 12 ca艂ych go藕dzik贸w
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki p艂ynnego miodu
  • 500 ml w贸dki lub wi臋cej (tyle, aby przykry膰 owoce)
DO DZIE艁A:
  1. Zacznij od wyparzenia s艂oja.
  2. Mandarynki dobrze wyszoruj i przekr贸j na p贸艂. W艂贸偶 je do s艂oika.
  3. Pomi臋dzy owoce wsu艅 cynamon, any偶 i go藕dziki.
  4. Zasyp cukrem i polej ca艂o艣膰 miodem. 
  5. Na koniec wlej w贸dk臋. Zakr臋膰 s艂贸j i postaw w ciemnym miejscu na minimum 2 tygodnie. Co kilka dni potrz膮saj s艂oikiem.
likier z mandarynek

przepis na likier z mandarynek

likier z mandarynek


likier


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger