Mandarynki to moje ulubione cytrusy zim膮. Dlatego gdy zobaczy艂am przepis na likier mandarynkowy, wiedzia艂am, 偶e musz臋 go zrobi膰.
Likier mandarynkowy warto przygotowa膰 na 2-3 tygodnie przed 艣wi臋tami. Mo偶na te偶 szybciej, ale ten minimalny czas, aby alkohol nabra艂 odpowiedniego smaku to w艂a艣nie 2-3 tygodnie. Przede wszystkim trzeba zakupi膰 mandarynki i dobrze je wyszorowa膰. Wszystkie sk艂adniki umie艣ci膰 w s艂oju i zala膰 alkoholem. Po czasie oczekiwania b臋dziecie si臋 delektowa膰 t膮 aromatyczn膮, 艣wi膮teczn膮 nalewk膮. Nic prostszego, a ile potem przyjemno艣ci.
Likier mandarynkowy 艣wietnie sprawdzi si臋 te偶 jako bo偶onarodzeniowy upominek...oczywi艣cie dla doros艂ych, ze wzgl臋du na procenty :)
CO POTRZEBUJEMY:
- du偶y litrowy s艂贸j z zakr臋tk膮
- 7-8 mandarynek
- 1 cytryna
- 4 laski cynamonu
- 4 gwiazdki any偶u
- 12 ca艂ych go藕dzik贸w
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki p艂ynnego miodu
- 500 ml w贸dki lub wi臋cej (tyle, aby przykry膰 owoce)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz