Lubi臋 pr贸bowa膰 nowych potraw i odkrywa膰 ciekawe smaki. Przepis na boczniaki, kt贸re przypominaj膮 艣wi膮teczne 艣ledziki w oleju, chodzi艂 ju偶 za mn膮 od kilku lat. A偶 w ko艅cu nadszed艂 ten dzie艅, kiedy je po prostu przygotowa艂am. Wysz艂y smaczne, dlatego zostawiam dla Was przepis. Przyda si臋 szczeg贸lnie tym, kt贸rzy nie jadaj膮 ryb albo po prostu nie przepadaj膮 za 艣ledziami.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 250 g boczniak贸w
- 1 spora cebula
- 2 艂y偶ki octu
- 1 litr gor膮cej wody
- 2 arkusze nori poci臋te na kawa艂ki
- li艣cie laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu, ja艂owca i kolendry
- oko艂o 1 艂y偶eczki soli
- olej
DO DZIE艁A:
- Grzyby pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. Je艣li s膮 ma艂e to wystarczy na p贸艂.
- Cebul臋 posiekaj w cienkie pi贸rka.
- Do wrz膮tku wrzu膰 boczniaki oraz algi nori i gotuj na bardzo ma艂ym ogniu przez oko艂o 10 minut. Odced藕.
- Do miski w艂贸偶 cebulk臋, wlej ocet i dodaj wszystkie przyprawy poza li艣ciani laurowymi. Dobrze wygnie膰, aby cebulka zmi臋k艂a. Nast臋pnie dodaj boczniaki razem z algami i wszystko wymieszaj.
- W艂贸偶 grzyby do czystego s艂oja. Pomi臋dzy boczniaki wsu艅 li艣cie laurowe i zalej olejem. Powinny si臋 marynowa膰 przez 24 godziny.
W tym roku b臋d膮 na moim stole.Mam nadziej臋 „zaskoczy膰” moich wegetarian 馃槈
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 za inspiracj臋 馃檪