艢piesz臋 dzi艣 z przepisem dla wielbicieli czekoladowych smak贸w. Dobry przepis na brownie to z艂oto, a takim w艂a艣nie chc臋 Was dzi艣 ugo艣ci膰. Zatem zr贸bcie sobie list臋 zakupow膮 i pieczcie na weekend :)
CO POTRZEBUJEMY:
- 6 jajek (oddzielnie 偶贸艂tka i bia艂ka)
- 250g czekolady (polecam pomiesza膰 mleczn膮 i gorzk膮 - u mnie zwykle jest to: 150g mlecznej belgijskiej oraz 100g gorzkiej)
- 150g mas艂a
- 50g m膮ki pszennej
- cukier (20g + 150g)
- szczypta soli
DO DZIE艁A:
- Do rondelka w艂贸偶 mas艂o, cukier i 偶贸艂tka. Postaw na niewielkim ogniu i ciagle mieszaj膮c doprowad藕 do stanu kiedy cukier si臋 rozpu艣ci.
- Czekolad臋 posiekaj na mniejsze kawa艂ki.
- Do masy w rondelku wrzu膰 czekolad臋 i odstaw na kilka minut, aby si臋 rozpu艣ci艂a.
- Czekoladow膮 mas臋 prze艂贸偶 do miski. Dodaj m膮k臋, przemieszaj i kr贸tko zmiksuj.
- Nast臋pnie ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli.
- Pian臋 wmieszaj delikatnie do ciasta.
- Przelej czekoladow膮 mas臋 do formy wy艂o偶onej papierem. U mnie jest to kwadratowa foremka do brownie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 12-15 minut. Uzyskasz w贸wczas w 艣rodku konsystencj臋 musu. Je艣li odpowiada Ci bardziej podsuszona wersja ciasta - po prostu wyd艂u偶 czas pieczenia do 20-25 minut.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz