lutego 07, 2022

馃崼 brownie

 

ciasto czekoladowe

艢piesz臋 dzi艣 z przepisem dla wielbicieli czekoladowych smak贸w. Dobry przepis na brownie to z艂oto, a takim w艂a艣nie chc臋 Was dzi艣 ugo艣ci膰. Zatem zr贸bcie sobie list臋 zakupow膮 i pieczcie na weekend :)


CO POTRZEBUJEMY:

  • 6 jajek (oddzielnie 偶贸艂tka i bia艂ka)
  • 250g czekolady (polecam pomiesza膰 mleczn膮 i gorzk膮 - u mnie zwykle jest to: 150g mlecznej belgijskiej oraz 100g gorzkiej)
  • 150g mas艂a
  • 50g m膮ki pszennej
  • cukier (20g + 150g)
  • szczypta soli
DO DZIE艁A:
  1. Do rondelka w艂贸偶 mas艂o, cukier i 偶贸艂tka. Postaw na niewielkim ogniu i ciagle mieszaj膮c doprowad藕 do stanu kiedy cukier si臋 rozpu艣ci.
  2. Czekolad臋 posiekaj na mniejsze kawa艂ki.
  3. Do masy w rondelku wrzu膰 czekolad臋 i odstaw na kilka minut, aby si臋 rozpu艣ci艂a.
  4. Czekoladow膮 mas臋 prze艂贸偶 do miski. Dodaj m膮k臋, przemieszaj i kr贸tko zmiksuj.
  5. Nast臋pnie ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli. 
  6. Pian臋 wmieszaj delikatnie do ciasta. 
  7. Przelej czekoladow膮 mas臋 do formy wy艂o偶onej papierem. U mnie jest to kwadratowa foremka do brownie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 12-15 minut. Uzyskasz w贸wczas w 艣rodku konsystencj臋 musu. Je艣li odpowiada Ci bardziej podsuszona wersja ciasta - po prostu wyd艂u偶 czas pieczenia do 20-25 minut.
brownie

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger