Risotto jad艂am wiele razy, ale nigdy sama go nie przygotowywa艂am. W ko艅cu dosta艂am przepis od mojej dobrej kole偶anki z bloga Kuchnia z Wiatrakami. Przepis prosty, kilka sk艂adnik贸w, a efekt jest osza艂amiaj膮cy. Czuj臋, 偶e risotto b臋dzie u nas go艣ci膰 cz臋sto....bardzo cz臋sto.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 30 g suszonych grzyb贸w le艣nych
- 200 g ry偶u do risotto
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 1 l bulionu
- 100 ml 艣mietany 30%
- s贸l i pieprz
- szczypiorek do dekoracji
DO DZIE艁A:
- Grzyby zalej gor膮cym bulionem i gotuj 10 minut.
- Cebul臋 i czosnek obierz, posiekaj i podsma偶 na ma艣le. Dodaj suchy ry偶 i chwil臋 potrzymaj na gazie.
- Po 2-3 minutach dodaj grzyby i chochelk臋 bulionu. Gotuj na ma艂ym ogniu, mieszaj膮c. Gdy ry偶 wch艂onie p艂yn, dolej kolejn膮 chochelk臋 bulionu i tak, a偶 to wyko艅czenia. Pami臋taj o mieszaniu, aby risotto si臋 nie przypali艂o.
- Na koniec wlej 艣mietank臋, zamieszaj i potrzymaj chwilk臋 risotto na dniu. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw sol膮 i pieprzem.
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Najlepiej smakuje bezpo艣rednio po przygotowaniu.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Grzyby zalej gor膮cym bulionem i gotuj 10 minut.
- Cebul臋 i czosnek obierz. Wrzu膰 do naczynia i ustaw 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystk膮 ze 艣cianek.
- Dodaj 艂y偶k臋 mas艂a i zrumie艅 3 minuty / 120 stopni / obroty wsteczne 1.
- Dodaj ry偶 i grzyby. Ustaw 2 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Wlej bulion. Na pokrywie naczynia ustaw koszyczek i gotuj 14 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Dodaj 艣mietan臋 i gotuj 1 minut臋 / 100 stopni / obroty wsteczne 1. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw sol膮 i pieprzem.
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Najlepiej smakuje bezpo艣rednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz