lutego 21, 2022

馃尮 r贸偶e karnawa艂owe

  


r贸偶e karnawa艂owe

Mia艂y by膰 p膮czki, a sko艅czy艂o si臋 na r贸偶ach karnawa艂owych. Dawno temu, te oto ciasteczka przygotowywa艂a moja mama, kiedy zbli偶a艂 si臋 t艂usty czwartek. Wczoraj wyczarowa艂am je pierwszy raz i rodzina by艂a zachwycona. Zapraszam po przepis.


CO POTRZEBUJEMY:

  • 300 g m膮ki pszennej
  • 5 偶贸艂tek
  • 20 g mi臋kkiego mas艂a
  • 130 g piwa, jasnego
  • 1 szczypta soli
  • olej do sma偶enia
  • cukier puder do posypania
  • d偶em lub konfitura

DO DZIE艁A:

  1. Do miski w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki i zar贸b ciasto. Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lod贸wki na godzin臋 (mo偶e by膰 d艂u偶ej).
  2. Przygotuj 3-4 szklanki o r贸偶nej 艣rednicy (u mnie by艂y 3). Najmniejszy okr膮g wykrawa艂am kieliszkiem. 
  3. Ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o 1 mm - w razie potrzeby podsypuj膮c m膮k膮. Wykrawaj 3 kr臋gi r贸偶nej wielko艣ci. Ka偶dy nich natnij w 5-6 miejscach, tak aby uformowa膰 p艂atki. U艂贸偶 kr臋gi jeden na drugim (od najwi臋kszego do najmniejszego) smaruj膮c na 艣rodku palcem maczanym w bia艂ku. Na koniec doci艣nij tylko 艣rodek. Bia艂ko zadzia艂a jak klej, kt贸ry po艂膮czy wszystkie elementy.
  4. Na rozgrzany olej wrzu膰 r贸偶臋 „do g贸ry nogami” tzn. na pocz膮tku sma偶ymy od strony najmniejszego okr臋gu. Gdy ciasto si臋 zarumieni, odwr贸膰 na drug膮 stron臋. Pilnuj, aby r贸偶e si臋 nie przypali艂y.
  5. Usma偶one r贸偶e wyk艂adaj na papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a na 艣rodku po艂贸偶 艂y偶eczk臋 d偶emu.

Smacznego! 


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki w nast臋puj膮cej kolejno艣ci: m膮ka, 偶贸艂tka, mas艂o, piwo, s贸l. Ustaw INTERWA艁 na 1 minut臋 30 sekund.
  2. Wyjmij ciasto z naczynia, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lod贸wki na godzin臋 (mo偶e by膰 d艂u偶ej).
  3. Przygotuj 3-4 szklanki o r贸偶nej 艣rednicy (u mnie by艂y 3). Najmniejszy okr膮g wykrawa艂am kieliszkiem. 
  4. Ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o 1 mm - w razie potrzeby podsypuj膮c m膮k膮. Wykrawaj 3 kr臋gi r贸偶nej wielko艣ci. Ka偶dy nich natnij w 5-6 miejscach, tak aby uformowa膰 p艂atki. U艂贸偶 kr臋gi jeden na drugim (od najwi臋kszego do najmniejszego) smaruj膮c na 艣rodku palcem maczanym w bia艂ku. Na koniec doci艣nij tylko 艣rodek. Bia艂ko zadzia艂a jak klej, kt贸ry po艂膮czy wszystkie elementy.
  5. Na rozgrzany olej wrzu膰 r贸偶臋 „do g贸ry nogami” tzn. na pocz膮tku sma偶ymy od strony najmniejszego okr臋gu. Gdy ciasto si臋 zarumieni, odwr贸膰 na drug膮 stron臋. Pilnuj, aby r贸偶e si臋 nie przypali艂y. 
  6. Usma偶one r贸偶e wyk艂adaj na papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a na 艣rodku po艂贸偶 艂y偶eczk臋 d偶emu.

Smacznego! 


r贸偶e karnawa艂owe


r贸偶e


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger