Mia艂y by膰 p膮czki, a sko艅czy艂o si臋 na r贸偶ach karnawa艂owych. Dawno temu, te oto ciasteczka przygotowywa艂a moja mama, kiedy zbli偶a艂 si臋 t艂usty czwartek. Wczoraj wyczarowa艂am je pierwszy raz i rodzina by艂a zachwycona. Zapraszam po przepis.
CO POTRZEBUJEMY:
- 300 g m膮ki pszennej
- 5 偶贸艂tek
- 20 g mi臋kkiego mas艂a
- 130 g piwa, jasnego
- 1 szczypta soli
- olej do sma偶enia
- cukier puder do posypania
- d偶em lub konfitura
DO DZIE艁A:
- Do miski w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki i zar贸b ciasto. Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lod贸wki na godzin臋 (mo偶e by膰 d艂u偶ej).
- Przygotuj 3-4 szklanki o r贸偶nej 艣rednicy (u mnie by艂y 3). Najmniejszy okr膮g wykrawa艂am kieliszkiem.
- Ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o 1 mm - w razie potrzeby podsypuj膮c m膮k膮. Wykrawaj 3 kr臋gi r贸偶nej wielko艣ci. Ka偶dy nich natnij w 5-6 miejscach, tak aby uformowa膰 p艂atki. U艂贸偶 kr臋gi jeden na drugim (od najwi臋kszego do najmniejszego) smaruj膮c na 艣rodku palcem maczanym w bia艂ku. Na koniec doci艣nij tylko 艣rodek. Bia艂ko zadzia艂a jak klej, kt贸ry po艂膮czy wszystkie elementy.
- Na rozgrzany olej wrzu膰 r贸偶臋 „do g贸ry nogami” tzn. na pocz膮tku sma偶ymy od strony najmniejszego okr臋gu. Gdy ciasto si臋 zarumieni, odwr贸膰 na drug膮 stron臋. Pilnuj, aby r贸偶e si臋 nie przypali艂y.
- Usma偶one r贸偶e wyk艂adaj na papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a na 艣rodku po艂贸偶 艂y偶eczk臋 d偶emu.
Smacznego!
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki w nast臋puj膮cej kolejno艣ci: m膮ka, 偶贸艂tka, mas艂o, piwo, s贸l. Ustaw INTERWA艁 na 1 minut臋 30 sekund.
- Wyjmij ciasto z naczynia, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lod贸wki na godzin臋 (mo偶e by膰 d艂u偶ej).
- Przygotuj 3-4 szklanki o r贸偶nej 艣rednicy (u mnie by艂y 3). Najmniejszy okr膮g wykrawa艂am kieliszkiem.
- Ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o 1 mm - w razie potrzeby podsypuj膮c m膮k膮. Wykrawaj 3 kr臋gi r贸偶nej wielko艣ci. Ka偶dy nich natnij w 5-6 miejscach, tak aby uformowa膰 p艂atki. U艂贸偶 kr臋gi jeden na drugim (od najwi臋kszego do najmniejszego) smaruj膮c na 艣rodku palcem maczanym w bia艂ku. Na koniec doci艣nij tylko 艣rodek. Bia艂ko zadzia艂a jak klej, kt贸ry po艂膮czy wszystkie elementy.
- Na rozgrzany olej wrzu膰 r贸偶臋 „do g贸ry nogami” tzn. na pocz膮tku sma偶ymy od strony najmniejszego okr臋gu. Gdy ciasto si臋 zarumieni, odwr贸膰 na drug膮 stron臋. Pilnuj, aby r贸偶e si臋 nie przypali艂y.
- Usma偶one r贸偶e wyk艂adaj na papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a na 艣rodku po艂贸偶 艂y偶eczk臋 d偶emu.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz