Kiedy najdzie Ci臋 ochota na co艣 s艂odkiego do pochrupania to polecam upiec w艂a艣nie te ciasteczka. Szybko si臋 je przygotowuje, a smakuj膮 bajecznie.
CO POTRZEBUJEMY:
- tabliczka czekolady lub troch臋 wi臋cej
- 1 czubata 艂y偶eczka kawy zbo偶owej
- 20-30 g bardzo drobno posiekanych orzeszk贸w laskowych (opcjonalnie) - ja doda艂am krokant laskowy
- 130 g mas艂a (mi臋kkiego)
- 100 g cukru bia艂ego
- 100 g cukru br膮zowego
- 1 jajko
- 180 g m膮ki
- szczypta soli
- 1/2 艂y偶eczki sody
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
DO DZIE艁A:
- Czekolad臋 posiekaj na drobne kawa艂eczki. Do miski w艂贸偶 mi臋kkie mas艂o, cukier oraz jajko i zmiksuj na jednolit膮 mas臋.
- Teraz dodaj m膮k臋, s贸l, sod臋, proszek do pieczenia oraz kaw臋. Miksuj na ni偶szych obrotach do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
- Na koniec wrzu膰 czekolad臋 i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (g贸ra-d贸艂).
- Przygotuj 2 blachy. Wy艂贸偶 je papierem do pieczenia. Ciasto wyk艂adaj na blach臋. Powinny to by膰 kuleczki wielko艣ci sporego orzecha laskowego. Pami臋taj, aby zostawi膰 ciastka uk艂ada膰 w odst臋pach, poniewa偶 rosn膮 w trakcie pieczenia.
- Piecz 12 minut, wyci膮gnij z piekarnika i zostaw jeszcze przez kilka minut na blaszce, aby ciasteczka lekko stwardnia艂y. Przechowuj w szczelnie zamkni臋tym pude艂ku.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Czekolad臋 pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. Wrzu膰 do naczynia i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 6. Prze艂贸偶 do miseczki.
- Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, jajko oraz cukier i wymieszaj 2 minuty obroty 3.
- Teraz dodaj m膮k臋, s贸l, sod臋, proszek do pieczenia oraz kaw臋, wymieszaj 30 sekund / obroty 4.
- Na koniec wrzu膰 czekolad臋 i wymieszaj 30 sekund obroty 2.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (g贸ra-d贸艂)
- Przygotuj 2 blachy. Wy艂贸偶 je papierem do pieczenia. Ciasto wyk艂adaj na blach臋. Powinny to by膰 kuleczki wielko艣ci sporego orzecha laskowego. Pami臋taj, aby zostawi膰 ciastka uk艂ada膰 w odst臋pach, poniewa偶 rosn膮 w trakcie pieczenia.
- Piecz 12 minut, wyci膮gnij z piekarnika i zostaw jeszcze przez kilka minut na blaszce, aby ciasteczka lekko stwardnia艂y. Przechowuj w szczelnie zamkni臋tym pude艂ku.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz