Ciasto ROMA, kt贸re mo偶na piec codzienne, bo jest tak banalnie proste. Ja piek臋 je dla go艣ci z Ukrainy. Zapraszam ch臋tne osoby z Warszawy do pieczenia. Raz w tygodniu je偶d偶臋 do punktu recepcyjnego i zawo偶臋 r贸偶ne smako艂yki od siebie i dobrych ludzi z s膮siedztwa. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z niewielu sk艂adnik贸w. Wychodz膮 2 blaszki (keks贸wki) lub jedna du偶a. Zapraszam do akcji _upiecz ciasto dla go艣ci z Ukrainy_
A przepis zawdzi臋cza swoj膮 nazw臋 mojej czytelniczce @Romakuczkowska od kt贸rej otrzyma艂am przepis. Dzi臋kuj臋 馃槝
- 4 szklanki m膮ki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- 2 艂y偶eczki sody
- 3 艂y偶ki kakao
- 2 szklanki mleka
- 1 s艂oiczek d偶emu (200-250g)
- 0,5 szklanki oleju
- Wszystkie sk艂adniki razem dok艂adnie wymieszaj. Mo偶esz to zrobi膰 mikserem, ale uwa偶am, 偶e szkoda na to czasu. Lepiej wymiesza膰 widelcem i gotowe.
- Piecz 45 minut (du偶a blacha) w 180 stopniach. Je艣li pieczesz w 2 keks贸wkach to czas pieczenia skr贸膰 do 35-40 minut.
- Ciasto mo偶na posypa膰 dodatkowo cukrem pudrem, pola膰 roztopion膮 czekolad膮 i sypn膮膰 kolorowymi posypkami. Ale i bez tych dodatk贸w smakuje super.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Sk艂adniki nie zmieszcz膮 si臋 na raz do naczynia, wi臋c podziel je na p贸艂 i wymieszaj na 2 tury, a na koniec po艂膮cz wszystko razem w misce.
- Piecz 45 minut (du偶a blacha) w 180 stopniach. Je艣li pieczesz w 2 keks贸wkach to czas pieczenia skr贸膰 do 35-40 minut.
- Ciasto mo偶na posypa膰 dodatkowo cukrem pudrem, pola膰 roztopion膮 czekolad膮 i sypn膮膰 kolorowymi posypkami. Ale i bez tych dodatk贸w smakuje super.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz